Njemačka ukida obavezu rada od kuće

BERLIN – Njemačka neće produžavati krajem juna pravilo koje nalaže rad od kuće zbog pandemije korona virusa, navode novine riječi šefa osoblja kancelarke Angele Merkel.

foto: pixabay

Njemačka je postepeno ukinula mjere “zaključavanja” u posljednjih šest sedmica dok je broj zaraženih u opadanju.

Nakon početnog uvođenja obaveze rada od kuće u januaru, ta mjera je uvrštena u prijedlog zakona o “kočnici u hitnim situacijama” koja omogućuje vladi da uvede mjere lockdowna ukoliko broj zaraženih poraste iznad određenih pragova.

“Dok brojke zaraženih opadaju, nema potrebe da pravilo o radu od kuće bude produženo 30. juna, kada vanredno zakonodavstvo u okviru mjera lockdowna istekne”, izjavio je Helge Braun, šef osoblja kancelarke Merkel, za sedmične novine WirtschaftsWoche.

“Vanredna kočnica neće biti produžena ovoga puta jer trenutno imamo povoljnu situaciju”, kazao je Braun.

Ona bi mogla biti ponovo uvedena na jesen, u zavisnosti od napretka u vakcinaciji ili eventualno zbog širenja novih varijanti virusa, dodao je.

Neki zvaničnici predložili su produženje pravila o radu od kuće.

Ministar rada Hubertus Heil izjavi je u aprilu da zakon o radu od kuće daje radnicima pravo da rade od kuće, čak i u slučaju da se okonča kriza s korona virusom.

Na vrhuncu trećeg vala pandemije u martu, skoro trećina zaposlenih u Njemačkoj radila je od kuće barem neko vrijeme, ali je ta cifra opala na 31 odsto u maju, sudeći po ekonomskom institutu Ifo.

Broj potvrđenih zaraza od koronavirusa u Njemačkoj iznosio je 1.455 u srijedu, rastući na ukupnu cifru od 3.717.625, što je povećanje za manje od polovine broja od prije sedmicu dana. Broj preminulih porastao je za 137 na ukupno 90.074, prenosi Reuters.

Чланак Njemačka ukida obavezu rada od kuće се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


Izvorni članak: Njemačka ukida obavezu rada od kuće