Uprava u šoku: Iz zeničkog KPZ-a pobjegao jedan od najprimjerenijih osuđenika

Kako saznajemo, on je sinoć oko 23 sata, preskočio ogradu vanjskog paviljona u kojem je bio smješten i pobjegao u nepoznatom pravcu.

Informaciju nam je potvrdio i direktor KPZ-a Zenica Redžo Kahrić.

– Svi smo u šoku. Radi se o jednom od najprimjerenijih osuđenika koji su ikad boravili u KPZ-u Zenica. On nikad nije počinio niti jedan disciplinski prekršaj od 2010. godine otkako se nalazi na izdržavanju kazne. Šest godina je boravio u Petom paviljonu, nakon čega mu je zbog dobrog vladanja odobren boravak u vanjskom paviljonu, bio je na radnoj obavezi kao konobar i u posljednje vrijeme imao je pravo na korištenje vanzavodskih pogodnosti, izlazio na vikende, uredno se vraćao. Zaista je čudno da se sad odlučio na taj korak – kazao je Kahrić za Faktor.

Ademovićev bijeg iz KPZ-a posebno čudi s obzirom na činjenicu da mu je jedinstvena kazna na koju je osuđen zbog velikog broja razbojništava u sticaju isticala 2026. godine i u skorije vrijeme je mogao podnijeti zahtijev za prijevremeno puštanje, odnosno da mu se preostali dio kazne preinači u uvjetnu kaznu.

Ademović je uhapšen i osuđen 2010. godine nakon što je utvrđeno da je počinio više razbojništava na području Tuzle, Lukavca i Mostara.

Na teret mu je stavljeno najmanje 14 razbojništava u trgovine, a često je na tuzlanskim ulicama napadao i prolaznice, kojima je pravio sačekuše u haustorima zgrada.

Tako se, između ostalog, teretio da je u januaru 2010. godine napao 52-godišnju Tuzlanku Nesibu A. u haustoru zgrade u kojoj živi u ulici Slatina 19. Otimajući joj torbu, u kojoj je bio novac i lični dokumenti, nesretnu je ženu vukao niz stepenice, a nakon toga je i odgurnuo pri čemu je ona pala i zadobila teške tjelesne povrede.

Sumnjičio se da je na sličan način u septembru 2008. opljačkao je Hanku K. iz Zvornika, koju je presreo na mostu i nožem joj nanio povrede na rukama i nogama i oteo joj je torbu.

Odmah nakon njegovog bjekstva, Uprava KPZ-a Zenica je o tome obavijestila MUP Zeničko-dobojskog kantona, Graničnu policiju i ostale nadležne agencije.

Za njim je odmah raspisana potjernica, kojom se traži njegovo hapšenje i izručenje u KPZ Zenica.

Dovodio se u vezu i sa razbojništvom u Mostaru kada je krajem 2009. godine u haustoru zgrade u ulici Ante Starčevića fizički napao i opljačkao Anku B.


Izvorni članak: Uprava u šoku: Iz zeničkog KPZ-a pobjegao jedan od najprimjerenijih osuđenika