Ovako jutros izgledaju naslovnice srbijanskih tabloida nakon presude Ratku Mladiću

“Džaba vam sve haške presude – Mladić zauvijek srpski heroj”, stoji na naslovnici Informera, inače bliskog vladajućim strukturama u Srbiji.

Uprkos tome što je dokazano i presuđeno da je Mladić kriv za genocid u Srebrenici 1995. godine, progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju, nehumana djela, prisilna premještanja, terorisanje, protivpravne napade na civile u drugim krajevima BiH, srbijanski tabloidi navode da je osuđen “bez ikakvih dokaza”.

Srpski telegraf na naslovnici piše o prstenu koji je Ratko Mladić jučer nosio u sudnici. Novinari ovog tabloida čitateljima poručuju: “Mladić preko prstena poslao tajnu poruku Amerikancima”.

Kurir piše “Nemojte da nam dirate živu ranu” te prenose izjave Mladićevog sina Darka, zatim informaciju da je zločinac Ratko nasmijan ušao u sudnicu te izjavu mještanina Lazareva koji kaže da je presuda politička.

Alo u ćošku naslovnice piše o Mladićevom prstenu, dok Politika preko naslovnice obavještava čitatelje da zločinac ostaje doživotno u zatvoru, kao i Danas, Dnevnik i Blic.

Konačnom presudom u slučaju “Ratko Mladić”, Haški tribunal je na određeni način zatvorio veliko poglavlje u krvavoj historiji bivših zemalja Jugoslavije. Od trenutka njegovog hapšenja pa sve do izricanja konačne presude prošlo je tačno 10 godina.


Izvorni članak: Ovako jutros izgledaju naslovnice srbijanskih tabloida nakon presude Ratku Mladiću