Međunarodni žiri birat će najbolje idejno rješenje za spomenik Mirzi Delibašiću

Vlada Kantona Sarajevo i Općina Centar Sarajevo finansirat će izgradnju spomenika velikanu bh. košarke Mirzi Delibašiću na platou ispred centra Skenderija, dvorane koja i nosi njegovo ime, a otvaranje je planirano na godišnjicu smrti tog sportiste.  

Poziv za prijedlog idejnog rješenja za taj spomenik bit će objavljen 18. juna i otvoren do 8. augusta, a mogu sudjelovati domaći i međunarodni umjetnici. Članovi žirija za odabir najboljeg rješenja budućeg spomenika su vrsni domaći i umjetnici iz inozemstva.

Predsjednica tog žirija Edina Selesković istaknula je na konferenciji za medije da bi rezultati trebalo da budu poznati u septembru, a spomenik zvanično otvoren 8. decembra.    

Odabir najboljeg rješenja budućeg spomenika odvijat će se pod nadzorom Danka Delibašića, sina Mirze Delibašića, koji je imenovan za počasnog predsjednika žirija. U današnjem susretu s novinarima, Danko Delibašić se prisjetio sportskih uspjeha njegovog oca, ali i naglasio da se Mirzino ime i doprinos košarci trebaju stalno spominjati.

Mirza Delibašić bio je jugoslavenski i bosanskohercegovački košarkaš i trener. Rođen je u Tuzli 9. januara 1954., a umro u Sarajevu 8. decembra 2001. godine. Delibašić se smatra jednim od najboljih strijelaca u historiji evropske košarke.


Izvorni članak: Međunarodni žiri birat će najbolje idejno rješenje za spomenik Mirzi Delibašiću