Srbija: Novopazarci pozdravili presudu kojom je Ratko Mladić pravosnažno osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu

Novopazarci sa kojima smo razgovarali nakon što je Ratko Mladić pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida i drugih zločina u Bosni i Hercegovini, zadovoljni su presudom Mehanizma za međunarodne krivične sudove. Ostaje, kažu, žal jer sud u Hagu nije imao snage da ga proglasi krivim za genocid u Foči, Vlasenici, Ključu, Sanskom Mostu, Kotor-Varoši i Prijedoru, javlja Anadolu Agency (AA).

“Nema adekvatne kazne koja je predvidela gnusne zločine, zlodela i istrebljenje jednog naroda, naše braće i sestara, samo zato što su muslimani i Bošnjaci. Današnja potvrda doživotne robije Ratku Mladiću, tom namučenom narodu u Bosni i Hercegovini, bol i gubitak najmilijih ne može namiriti. Današnji događaj je dobra stvar samo u smislu da je u svet otišla vest da je Ratko Mladić osuđen za genocid koji je počinio u ime jednog naroda i zemlje. Vojska kojom je komandovao činila je to po njegovim naredbama, uveren sam. Žao mi je što sud nije imao snage da ga osudi i proglasi odgovornim za genocid u ostalim mestima u Bosni i Hercegovini. Nego, neka se niko ne žalosti, jedina pravda je kod Boga, nije ni u Hagu“, rekao je za AA Novopazarac Fikret Mekić.

Njegova sugrađanka Binasa Malićević smatra da je svaka kazna za Mladića, zbog onoga što je učinio, blaga.

“Ni sto doživotnih kazni nije dovoljno da Ratko Mladić bude osuđen kako je zaslužio i kako treba, zbog svega što je radio u Bosni i Hercegovini. On je u Evropi posle Drugog svetskog rata najveći zločinac. U modernoj istoriji najveći koljač. Volela bih da postoji kazna u kojoj bi Mladić, dok čeka egzekuciju, doživeo osećaj straha, nemoći, boli i svega onoga što su osećale njegove žrtve čekajući da budu pogubljene u Srebrenici, širom Bosne i Hercegovine i ostalih šest mesta u toj zemlji, gde je sigurno počinjen genocid“, rekla je Malićević.

Eldan Novalić smatra da je šteta što za monstrume poput Mladića ne postoji smrtna kazna.

“Ratko Mladić je ubica i kukavica. To je danas potvrđeno pred celim svetom. Naređivao je i podsticao, učestvovao i ubijao je nemoćne žene i decu. Mala je ovo njemu kazna, ja bih znao šta je adekvatna kazna. Šteta što za takve monstrume ne postoji smrtna kazna pa da svi gledamo kako se nemoćni Mladić nosi s tim dok gleda smrti u oči, kao i njegove žrtve što su bile nemoćne pred njim“, istakao je Novalić.

Dževad Hadžibulić naglašava da je svako ko podržava i opravdava krvoproliće u BiH isti kao Mladić te da nije čovek.

“Današnja potvrda presude je velika pobeda za Bošnjake, a samo mala satisfakcija za porodice žrtava i preživele žrtve terora Ratka Mladića i vojske kojom je upravljao. On je zločinac, zločinci nemaju vere ni nacije. Ja ne delim ljude, žao mi je jer se upire u ljude u mojoj zemlji koji nemaju veze sa Mladićevim zločinima, ali svako ko podržava i opravdava krvoproliće koje je počinio u Bosni i Hercegovini je isti kao Mladić, taj nije čovek. Današnja presuda potvrđuje šta su sve radili jadnom narodu“, rekao je Hadžibulić.

Žalbeno veće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove danas je izrekao konačnu presudu ratnom zločincu Ratku Mladiću kojom je osuđen na doživotnu kaznu zatvora.


Izvorni članak: Srbija: Novopazarci pozdravili presudu kojom je Ratko Mladić pravosnažno osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu