Evo zašto dijaspora plaća kaznu od 200 KM pri ulasku u BiH

Donijelo ju je Ministarstvo sigurnosti, a usvojilo Vijeća ministara BiH čime je derogirana prethodno donesena odluka koja je omogućavala da uz prezentaciju lične karte nekažnjeno ulaze na teritoriju BIH, prenosi “Bh-index“.

Brojni građani iz dijaspore ostali su zatečeni činjenicom da im se prilikom ulaska u BiH naplaćuje kazna od 200 KM, odnosno 100 KM ako je plate odmah, iako posjeduju bh ličnu kartu.

Jedan od čitalaca nam je napisao da je prilikom ulaska u BiH platio 400 KM za svoju četveročlanu porodicu – piše Buka.

Svi su, kaže, zatečeni i smatraju da je ovakva odluka apsurdna jer ulaze u svoju matičnu zemlju dok istovremeno, građani Srbije i Hrvatske u BiH ulaze samo sa ličnom kartom.

Ova odluku je na snazi još od septembru prošle godine. Donijelo ju je Ministarstvo sigurnosti, a usvojilo Vijeća ministara BiH čime je derogirana prethodno donesena odluka koja je omogućavala da uz prezentaciju lične karte nekažnjeno ulaze na teritoriju BIH.

Evo zašto dijaspora plaća kaznu od 200 KM pri ulasku u BiH – Bh-index.info

Kazna se ne plaća u slučaju da građani iz dijaspore u Bosnu i Hercegovinu ulaze sa bh pasoš i u tom slučaju nije potreban ni PCR test na virus SARS-COV-2

Takođe predočavanja negativnog nalaza PCR testa na virus SARS-COV-2 u Bosnu i Hercegovinu mogu ući i državljani Crne Gore, Republike Hrvatske i Republike Srbije, kada u Bosnu i Hercegovinu ulaze direktno iz države čiji su državljani, kao i njihova maloljetna djeca i supružnici koji su državljani drugih zemalja.

U slučaju da građani iz dijaspore, kao i uostalom svi stranci koji ispunjavaju uslove ulaska u Bosnu i Hercegovinu propisane Zakonom o strancima, u Bosnu i Hercegovinu ulaze sa pasošom druge države moraju predočiti negativnog nalaza PCR testa na virus SARS-COV-2 koji nije stariji od 48 sati do dolaska na granični prijelaz Bosne i Hercegovine.


Izvorni članak: Evo zašto dijaspora plaća kaznu od 200 KM pri ulasku u BiH