Palestinska djevojčica među ubijenom djecom u izraelskim napadima: Prekinuta djetinjstva i snovi

U izraelskim napadima na Gazu poginula su 254 Palestinca, među kojima je 66 djece i 39 žena, a ranjeno je 1.948 osoba.

Među djecom, kojoj je prerano prekinuto djetinjstvo, je i 11-godišnja palestinska djevojčica Rafif Ebu Dayir, javlja Anadolu Agency (AA).

Na posljednjem crtežu na kojem je radila i koji je ostao nedovršen, nalazi se i turska zastava.

Poginula je tokom porodičnog ručka 17. maja. U napadu, izvedenom na poslovni centar, ubijena je palestinska djevojčica i njen amidža Ziyad Ebu Dayir. Ubijeni su u dvorištu kuće.

Porodica Dayir ima devetoro djece, a Rafif je bila jedno od naomiljenijih. iza nje je ostala olovka i crteži…

Na posljednjem crtežu, koji je ostao nedovršen, Rafif je nacrtala da je jedan dio zgrade, u blizini kuće, uništen u izraelskim napadima, iako se taj napad još uvijek nije bio desio.

Pored te zgrade nacrtala je zastave nekih arapskih zemalja među kojima je i turska.

Tragovi napada su još uvijek svježi.

Nedovršen porodični ručak, ukrasi povodom ramazana, svetog mjeseca muslimana, još uvijek su u dvorištu ove palestinske porodice i svjedoče o razmjeru izraelskih napada.

Halid Ebu Dayir, amidža ubijene djevojčice, izjavio je da je Rafif ubijena sedam dana prije rođendana.

“Prelijepa djevojčica je bila mezimiza oca Mursita i majke Mahe. Imala je samo 11 godina. Željela je biti ljekar i liječiti djecu. Međutim, njeni snovi se nisu ispunili”, ispričao je Ebu Dayir.

Prošle su dvije sedmice od smrti djevojčice.

“Još uvijek smo u šoku. Otac ne priča ni sa kim, a ni majka. Samo plače”, rekao je Ebu Dayir.

Rafif je voljela crtati.

“U trenutku smrti smo doživjeli nešto čudno. Crtala je zgradu koja je pogođena, a geleri su pogodili nju i amidžu. Zgradu je crtala sat prije smrti”, kazao je Ebu Dayir.

Podsjetio je na još jedan napad koji se dva dana prije pogibije Rafif dogodio u blizini njihove kuće, a u kojem su poginule 43 osobe.

“Među poginulim su bila dva školska prijatelja Rafif. Bila je jako tužna zbog toga i plakala je. Sklanjala se u kuću i crtala ovu zgradu. Ne znamo šta je bilo u njenoj glavi ali je zgradu nacrtala bez jednog dijela, ne znamo da li je nacrtala kao da je uništen ili nedostaje”, pojasnio je Ebu Dayir.

Kako je kazao, crtež je ostao nedovršen.

“Na crtežu su zastave nekih arapskih zemalja, uključujući tursku. Svi volimo Tursku”, rekao je Ebu Dayir.

Podsjetio je da je u izraelskim napadima ubijeno 66 djece.

“Zbog kojeg zločina su ubijena ova djeca? Pitam ‘državu Izrael’, ovu državu koja tvrdi da brani ljudska prava. Ubio si ovu djecu. Jesu li ova djeca bila među ciljevima za koje ste najavili da ćete ih pogoditi? Pitam ‘državu Izrael’ zašto je ubila ovih 66 djece, uključujući Rafifu? Samo odgovori na to”, dodao je Ebu Dayir.


Izvorni članak: Palestinska djevojčica među ubijenom djecom u izraelskim napadima: Prekinuta djetinjstva i snovi