Protest Ekološkog udruženja “Eko zeleni” u povodu ekološkog incidenta koji se dogodio u hidrosustavu rijeke Gribaje.

Danas, 29.5.2021. godine došlo je do ekološke nesreće za biodiverzitet i kvalitet vode Majevičke rijeke Gribaje, za sada od nepoznatog zagađivača.

Ekolozi i ekologisti općine Kalesija traže odmah utvrđivanje izvora zagađenja i poduzimanje mjera u skladu sa Zakonom o zaštiti voda TK i FBiH.

Smatramo da promjena kvaliteta vode može uzrokovati i moguću epidemiju za stanovništvo regije. Zakoni iz oblasti zaštite okolice podrazumijevaju i utvrđivanje praga ekološke uzbune.

Pozivamo nadležne iz općine Kalesija i regije da se u što većem broju pojavimo na obali regije Gribaje i da odredimo ekološku dijagnostiku zagađenja rijeke Gribaje, jer ovakvo stanje slivno ugrožava hidrosistem rijeke Spreče i akumulacije jezera Modrac.

Eko Zeleni Kalesija, 29.5.2021. godine

The post Protest Ekološkog udruženja “Eko zeleni” u povodu ekološkog incidenta koji se dogodio u hidrosustavu rijeke Gribaje. appeared first on Kalesijski.ba.


Izvorni članak: Protest Ekološkog udruženja “Eko zeleni” u povodu ekološkog incidenta koji se dogodio u hidrosustavu rijeke Gribaje.