Kosovo kupilo 1,2 miliona doza vakcine proizvođača Pfizer

Ovo je na svom Twitter profilu potvrdio premijer Kosova Albin Kurti.

Postignut je dogovor s Pfizerom. Preko 1,2 miliona doza stići će do kraja godine, što znači da će biti postignut naš cilj da vakcinišemo 60 posto populacije. Mi ćemo zadržati određene preventivne mjere protiv pandemije koronavirusa. Pred nama su bolji dani”, napisao je Kurti.

Podsjećamo, 10. maja, Kosovo je dobilo više od 3.500 doza vakcina kompanije Pfizer kao donaciju EU. Prvi kontingent Pfizer vakcina iz EU, sa oko 5.000 doza, na Kosovo je stigao 4. maja a dan kasnije je počela i vakcinacija zdravstvenih radnika tom vakcinom.

Važno je napomenuti i da je Vlada Kosova jučer donijela odluku da ublaži mjere uvedene u cilju sprečavanja širenja koronavirusa. Od ponedjeljka se ukida policijski sat i biće produženo radno vrijeme ugostiteljskih objekata do 23 sata, piše “Crna-hronika“.

Bosna i Hercegovina i dalje “muku muči” sa direktnom nabavkom vakcina protiv koronavirusa. Iako su domaće vlasti u nekoliko navrata najavljivale kupovinu, to se još uvijek nije realiziralo. Skoro sve vakcine kojima se vrši imunizacija u BiH došle su putem donacija ili preko COVAX mehanizma, osim nešto ruskih vakcina koje je bh. entitet Republika Srpska kupila od Rusije.

Izvorni članak: Kosovo kupilo 1,2 miliona doza vakcine proizvođača Pfizer