Englesko finale Lige prvaka od vrtoglavih 1,8 milijardi eura

U drugom po veličini portugalskom gradu Portu sutra će biti odigrana finalna utakmica UEFA Lige prvaka između engleskih klubova Manchester Cityja i Chelseaja. Da će to biti pravi fudbalski spektakl, potvrđuje i ukupna vrijednost fudbalera dva kluba koji će se boriti za vrh Evrope, a radi se o cifri od 1,8 milijardi eura, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema podacima njemačkog portala “Transfermarkt”, tržišna vrijednost fudbalera Manchester Cityja procjenjuje se na 1,03 milijarde eura, dok je vrijednost ekipe sa “Stamford Bridgea” 779,8 miliona eura.

Belgijanac Kevin de Bruyne i Englez Raheem Sterling najskuplji su igrači u redovima Cityja, a njihova tržišna vrijednost procjenjuje se na po 100 miliona eura. Prate ih Bernardo Silva, Ruben Dias, Rodri ve Phil Foden sa vrijednošću od po 70 miliona eura.

U redovima “plavih” najskuplji fudbaler je Kai Havertz čija se tržišnja vrijednost 70 miliona eura. Iz njega su Timo Warner (60 milona eura) te Tammy Abraham (40 miliona eura).

Na stadionu ”Dragao” u Portugalu dopušteno je da bude do 16.500 gledatelja za utakmicu koja će biti odigrana u subotu.

Utakmica je trebala biti odigrana na Olimpijskom stadionu ”Ataturk” u Istanbulu, međutim, premještena je u Portugal zbog mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa.


Izvorni članak: Englesko finale Lige prvaka od vrtoglavih 1,8 milijardi eura