Zvizdić o sporu s Hrvatskom: Uvesti recipročne mjere na granici, ljetovati u bh. odmaralištima

“Odluka Republike Hrvatske da zatvori pet graničnih prijelaza sa BiH, čime se nanosi direktna, i očito namjerna, ekonomska šteta bh. privrednicima, koji svoje proizvode izvoze u EU, je posljednja u nizu pogrešnih i provokativnih aktivnosti kojima se dodatno usložnjavaju i pogoršavaju odnosi između BiH i Hrvatske”, kaže Zvizdić. prenosi 2Klix“.

On kaže da ne želi vjerovati, iako za takvo nešto postoje indicije, da ova jednostrana odluka, koja je u suprotnosti s Ugovorom BiH i Hrvatske o graničnim prijelazima, kao i s odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH, ima i političku pozadinu i da predstavlja “novu” vrstu pritiska, ucjene i miješanja u unutrašnje stvari BiH te smatra da nadležne institucije Bosne i Hercegovine trebaju hitno poduzeti sljedeće aktivnosti u cilju zaštite ekonomskog suvereniteta BiH.

Zvizdić navodi i niz mjera koje bi vlasti u našoj zemlji trebale poduzeti kao odgovor na mjeru Hrvatske:

Pokrenuti recipročne pravne i ekonomske mjere Bosne i Hercegovine prema pravnim i fizičkim osobama iz Republike Hrvatske. Utemeljenje imamo u priznatom načelu međunarodnog prava – načelu reciprociteta;

Intenzivirati kampanju, posebno od privrednih komora na svim nivoima: “Proizvodimo – kupujmo – izvozimo domaće”, s posebnim naglaskom na imperativnu potrebu kupovine domaćih proizvoda i preporuka da se ljetuje u bosanskohercegovačkim odmaralištima.

Ako izostane reakcija nadležnih tijela EU, a međudržavni razgovori i zdrava logika ne daju brz i efikasan rezultat, onda imenovati agenta i pred međunarodnim arbitražama i sudovima pokrenuti tužbu Bosne i Hercegovine protiv Republike Hrvatske, što je u nadležnosti Predsjedništva BiH.


Izvorni članak: Zvizdić o sporu s Hrvatskom: Uvesti recipročne mjere na granici, ljetovati u bh. odmaralištima