Turković: HDZ je danas onemogućio dolazak hiljada turista koji su mogli spasiti sezonu

Turković je istakla kako su ministar Grubeša i ministrica Gudeljević današnjom odlukom onemogućili dolazak hiljada turista u BiH.
“HDZ je danas glasovima ministara Grubeše i Gudeljević na sjednici Vijeća ministara BiH onemogućio dolazak hiljada turista koji su mogli spasiti turističku sezonu i stotine radnih mjesta u sektorima koje je pogodila pandemija. Iracionalna politika inata i blokada nije evropska vrijednost niti koristi bilo kome u BiH ili regiji”, rekla je Turković. prneosi “Klix“.

Odluku o ukidanju viza za državljane Saudijske Arabije u Vijeće ministara uputila je upravo Bisera Turković, tačnije Ministarstvo vanjskih poslova BiH.
Iz ovog ministarstva više puta su naglasili kako bi ukidanje viznog režima za državljane Saudijske Arabije znatno doprinijelo razvoju turizma u državi, naročito u periodu kada je turistički sektor oštećen usljed pandemije koronavirusa.

Uprkos nastojanjima da se vize državljanima Saudijske Arabije ukinu, te se tako Bosna i Hercegovina dodatno približi turistima iz Saudijske Arabije, HDZ-ovi ministri u Vijeću ministara glasali su protiv ove odluke. S druge strane, ministri iz SDA i SNSD-a glasali su za usvajanje odluke o ukidanju viza.


Izvorni članak: Turković: HDZ je danas onemogućio dolazak hiljada turista koji su mogli spasiti sezonu