NJEMAČKI MAGAZIN PISAO O PREHRAMBENOJ KOMPANIJI IZ BiH: Skriveni lider na svjetskom tržištu, njihov put zvuči poput priča iz slikovnica…

Njemački magazin “Market International” objavio je nedavno članak afirmativnog karaktera o nekoliko uspješnih kompanija sa sjedištem na Zapadnom Balkanu, poručivši već u naslovu da se radi o “skrivenim liderima na svjetskom tržištu”.

Njemački magazin “Market International” objavio je nedavno članak afirmativnog karaktera o nekoliko uspješnih kompanija sa sjedištem na Zapadnom Balkanu, poručivši već u naslovu da se radi o “skrivenim liderima na svjetskom tržištu”.

Jedna od kompanija koja je predstavljena u tekstu je i bosanskohercegovački lider prehrambene industrije “AS Holding”.

“Mnogo se toga događa na Zapadnom Balkanu. Brojne kompanije izašle su posljednjih godina na svjetsku scenu, a korona-kriza ih nije usporila. Strana ulaganja porasla su za 44 posto između 2015. i 2018. godine, a robna razmjena s Njemačkom veća je za 49 posto u istom periodu. U posljednjih 20 godina poduzetnici su uspjeli podići ili preorijentirati kompanije, koje su postale konkurentne širom svijeta. Ove kompanije ne daju se zaustaviti, pri tome uspijevaju prebroditi krizu uprkos koroni i većinom bez vladine pomoći. Pozicionirali smo se široko na tržištu i to nam je omogućilo rast u 2020. godini uprkos koroni. Ključ uspjeha je u izvozu i ‘AS Holding’ već izvozi po cijelom svijetu, uključujući Njemačku”, izjavio je Rusmir Hrvić, direktor “AS Holdinga”, prenosi “Market International”.

U nastavku “Market International” donosi impresivnu priču o rastu i razvoju kompanije “AS Holding” sa sjedištem u Tešnju, gradu u Bosni i Hercegovini sa 50.000 stanovnika. piše Slobodna-Bosna“.

“Pod jednim krovom ‘AS Holding’ objedinjuje 17 kompanija, gotovo 2.000 proizvoda i više od 4.000 zaposlenih, sa tendencijom rasta”, ističe MI.

Put “AS Holdinga” zvuči poput priča iz slikovnica, navodi se u tekstu, a priča je započela 1988. godine sa malom trgovinom, 2003. godine pokrenuta je tvornica šećera, a 2006. i tvornica keksa, piše Klix.ba.

To je ulilo novac u blagajnu, što je vlasnicima omogućilo da preuzmu druge kompanije, posebno u prehrambenom i tekstilnom sektoru, navodi se dalje.

“Neizvjesnost uzrokovana korona-krizom već je ustupila mjesto izgledima za nove mogućnosti. Kada je kriza započela, niko nije znao u kom smjeru će krenuti”, kaže Hrvić.

Krizu vidi kao priliku, navodi se.

“U godinama koje su iza nas, pozicionirali smo se široko na tržištu. Kada se podvuče crta, bilježimo porast izvoza u 2020. godini”, kaže on.

Hrvić sada nastoji učiniti koncern spremnim za budućnost.

“Sljedeći projekt odnosi se na Industriju 4.0. Mnogo je procesa koje možemo digitalizirati. To će nas učiniti još konkurentnijim”, piše “Market International” prenoseći riječi prvog čovjeka “AS Holdinga” Rusmira Hrvića.

Uz “AS Holding”, autor članka Martin Gaber, koji je, ujedno, i direktor GTAI-ja za Zapadni Balkan, priču je posvetio i kompanijama “Nordeus” iz Srbije, “TMD Group” iz Bosne i Hercegovine i “Digital School” s Kosova.


Izvorni članak: NJEMAČKI MAGAZIN PISAO O PREHRAMBENOJ KOMPANIJI IZ BiH: Skriveni lider na svjetskom tržištu, njihov put zvuči poput priča iz slikovnica…