Federalno ministarstvo zdravstva: Izetbegović specijalizirala od 1991. do 1996.

Federalno ministarstvo zdravsta u svojoj arhivi ima dva dokumenta kojima se dokazuje da je Sebija Izetbegović obavila specijalizaciju: 1. Rješenje kojim je odobrena navedena specijalizacija, broj: 02/09-154-336/91 od 15.02.1991. godine i 2. Rješenje kojim je odobreno polaganje specijalističkog ispita, broj:02-5-146/96.

Prema ovim podacima, specijalistički ispit iz ginekologije i akušertstva, položila je u Sarajevu 07. februara 1996. godine.

Podsjetimo, njena diploma je postala predmet rasprava nakon što je profesor Asim Kurajk, koji je naveden kao njen mentor, kazao kako Izetbegović nije bila na specijalizaciji kod njega. Izetbegović je u svojoj biografiji ustvrdila da je u ratnim godinama specijalizaciju iz ginekologije, koju je započela u Sarajevu, nastavila u Zagrebu, u Kliničkoj bolnici Sveti Duh.

N1 je kontaktirala i Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove KS u sklopu koje je i prosvjetna inspekcija nadležna i za provjeru ovakvih navoda. Do sada nisu zaprimili prijavu.

“KUIP KS će s ciljem osiguravanja zakonitosti i zaštite javnog i privatnog interesa, poštujući zakonske rokove, u slučaju dobijanja prijave na okolnosti koje su predmet Vašeg upita, postupati na način kao i kod svih podnesenih prijava ovom organu. Odnosno izvršit će inspekcijski nadzor u okvirima nadležnosti Inspektorata prosvjetne inspekcije uz temeljno utvrđivanje činjenica, te eventualno određivanje Zakonom propisanih mjera”, kazali su iz KUIP-a.

Podsjetimo, Elmedin Konaković komentirao je cijeli slučaj i najavio da će zatražiiti dokumentaciju od Sebije Izetbegović.


Izvorni članak: Federalno ministarstvo zdravstva: Izetbegović specijalizirala od 1991. do 1996.