Tržište rada konačno se budi, ponovno traženi i ugostitelji

Tržište paralizirano

Pandemija koronavirusa snažno je utjecala na većinu oblasti, a posebno na turizam i ugostiteljstvo, što potvrđuju i podaci kojima raspolaže portal mojposao.ba. Koliko je tržište rada u BiH tijekom prošle godine bilo paralizirano, najbolje pokazuje podatak ovog bh. poslovnog portala, prema čijim je podacima u travnju objavljeno čak 72 posto oglasa manje nego u istom razdoblju godinu prije. Blagi pomak bio je vidljiv tek tijekom ljeta.

Tržište se počelo buditi tek u kolovozu zahvaljujući popuštanju mjera i povoljnijoj epidemiološkoj situaciji koju je donijelo ljeto, kada je i broj oglasa rastao. No, trend, kako je rečeno, vrlo brzo se zaustavlja, točnije krajem listopada, kada je ponovno pala potražnja za radnom snagom. Inače, tijekom prošle godine najveći pad potražnje za radnicima zabilježen je, kako je i očekivano, u sektoru ugostiteljstva i turizma, gdje je objavljeno 44 posto manje oglasa za posao nego godinu dana prije, zatim u proizvodnji – 38 posto.

Kako su neke djelatnosti zabilježile pad, očekivano je bilo da će se u nekima tražiti radnik više. Iako malobrojne, postoje kategorije zanimanja u kojima je zabilježen rast potražnje za radnicima, a to su policajci koji pružaju zaštitarske usluge, neprofitne organizacije te radnici koji imaju znanja u umjetnosti i dizajnu. U prvom tromjesečju ove godine, kako pokazuju podaci ovog bh. poslovnog portala, tržište se lagano oporavlja.

U siječnju ove godine objavljeno je 41 posto manje oglasa u odnosu na siječanj prošle godine. No, ono što je svakako važno istaknuti jest da u istom mjesecu prošle godine nije bilo zaraženih koronavirusom u BiH, kao ni lockdowna, tako da se tada još uvijek nisu osjetili utjecaji pandemije. Pad objavljenih oglasa u veljači se blago smanjuje, dok je ožujak imao nešto bolji rezultat. Naime, kako je rečeno, u ožujku je zabilježen rast potražnje za radnicima od 7 posto u odnosu na 2020.

– Osim oglasa, rastu i prijave na našem portalu, pa je tako u prvom tromjesečju ove godine na oglase pristiglo više od 100.000 prijava, što je 10% više nego u istom razdoblju prošle godine – kažu s portala mojposao.ba.

Poslodavci iz RH

Listajući oglase za posao, vidljivo je da se traže različite branše. Tako se traže radnici u call centru, samostalni zidari, tesari, voditelj gradnje, radnici u proizvodnji, vozači, šankeri, konobari, kuhari… Osim poslodavaca iz BiH, i oni iz Hrvatske uvelike su u potrazi za sezonskim radnicima nadajući se boljoj sezoni od prošlogodišnje. Potvrdila je to ranije za Nezavisne Adisa Fazlović, menadžerica marketinga portala mojposao.ba, koja kaže kako je na njihovu portalu ranije objavljeno više oglasa za sezonske poslove, a najviše su ih davali poslodavci iz RH.


Izvorni članak: Tržište rada konačno se budi, ponovno traženi i ugostitelji