Petar i Patricija iz Hrvatske prešli na islam, vjenčali se u Zagrebačkoj džamiji

Kako je rekao, kao imam Zagrebačke džamije svakodnevno svjedoči sve veću asimilaciju muslimana u Hrvatskoj, posebno Bošnjaka, i potpuno ugasnuće islama u trećoj ili četvrtoj generaciji brojnih muslimanskih porodica.

“No, hvala Allahu, sve je više i nemuslimana koji islam prihvaćaju kao svoj životni put. Danas sam posebno sretan i Allahu, dž.š., zahvalan. Danas sam po islamskim propisima u Zagrebačkoj džamiji vjenčao Petra iz Zagreba i Patriciju iz Varaždina. Petar se vratio islamu prije desetak godina, a Patricija nekokoliko godina kasnije. Od samog izgovaranja šehadeta redovno i revnosno izvršavaju islamske dužnosti, dolaze u džemat i bore se sa svim osporavanjima i izazovima s kojima se novi muslimani redovito susreću unutar svojih porodica i širem okruženju”, kazao je Mešić u svojoj objavi.

Sve razumljivo, navodi Mešić, jer nije lako kazati porodici i prijateljima da ste islam izabrali kao vjeru i način života, nakon sto ste rođeni i odgojeni u drugoj vjeri i tradiciji.

“Posebno danas kada svjedočimo sve jačoj islamofobiji i antiislamskim trendovima u cijelome svijetu. Zato se divim hrabrosti, čeličnoj volji i ustrajnosti ovih divnih mladih ljudi koji plijene svojim ahlakom i dobrotom. Mnogima su za primjer. Doista sam ponosan na njih. Mladenci se nisu poznavali prije islama. Upoznali su se upravo u Zagrebačkoj dzamiji, a Allah je odredio da to poznanstvo danas krunišu islamskim brakom. Pa neka im je sretno i berićetno i neka im Uzvišeni Allah podari svako dobro na oba svijeta i sačuva ih od svakog zla i belaja. Amin. MašaAllah”, zaključuje Mešić.


Izvorni članak: Petar i Patricija iz Hrvatske prešli na islam, vjenčali se u Zagrebačkoj džamiji