Petar i Patricija primili islam i vjenčali se u zagrebačkoj džamiji

“Kao imam Zagrebačke džamije svakodnevno svjedočim sve veću asimilaciju muslimana u Hrvatskoj, posebno Bošnjaka, i potpuno ugasnuće islama u trećoj ili četvrtoj generaciji brojnih muslimanskih porodica. No, hvala Allahu, sve je više i nemuslimana koji islam prihvaćaju kao svoj životni put”, napisao je ef. Mešić na društvenim mrežama.

On je međutim kazao da je sretan i Allahu, dž.š., zahvalan zbog novih procesa u Islamskoj zajednici.

“Danas sam po islamskim propisima u Zagrebačkoj džamiji vjenčao Petra iz Zagreba i Patriciju iz Varaždina. Petar se vratio islamu prije desetak godina, a Patricija nekokoliko godina kasnije. Od samog izgovaranja šehadeta redovno i revnosno izvršavaju islamske dužnosti, dolaze u džemat i bore se sa svim osporavanjima i izazovima s kojima se novi muslimani redovito susreću unutar svojih porodica i širem okruženju. Sve razumljivo, jer nije lahko kazati porodici i prijateljima da ste islam izabrali kao vjeru i način života, nakon sto ste rođeni i odgojeni u drugoj vjeri i tradiciji, a posebno danas kada svjedočimo sve jačoj islamofobiji i antiislamskim trendovima u cijelome svijetu”, istakao je ef. Mešić.

Zato se, kako veli, divim hrabrosti, “čeličnoj volji i ustrajnosti ovih divnih mladih ljudi koji plijene svojim ahlakom i dobrotom”.

“Mnogima su za primjer. Doista sam ponosan na njih. Mladenci se nisu poznavali prije islama. Upoznali su se upravo u Zagrebačkoj džamiji, a Allah je odredio da to poznanstvo krunišu islamskim brakom. Pa neka im je sretno i berićetno i neka im Uzvišeni Allah podari svako dobro na oba svijeta i sačuva ih od svakog zla i belaja. Amin. MašaAllah”, zaključio je ef. Mešić, zagrebački imam.

Izvorni članak: Petar i Patricija primili islam i vjenčali se u zagrebačkoj džamiji