Gradonačelnica Sarajeva ispunila obećanje: Na Bistriku vratila ćirilični natpis

Mnogi su se građani požalili da se uklanjanjem ćirilićnog natpisa šalje pogrešna poruka, a sve nedoumice riješila je nova gradonačelnica Benjamina Karić, koja je rekla da je glavnim projektom rekonstrukcije i adaptacije Željezničke stanice Bistrik, predviđen natpis na latiničnom i ćiriličnom pismu u skladu s izvornim stanjem objekta.

“Natpis će se nalaziti na 3 pozicije: južnoj fasadi objekta, nekadašnjem peronu te na glavnoj staničnoj zgradi (kula “A”) na južnoj i istočnoj fasadi. Trenutni natpis je zatečen i neće se zadržati. Kalup za tekst je već pripremljen, a sljedeći korak je izrada gipsanih slova na fasadi, bojenje i vraćanje autentičnog izgleda”.

Gradonačelnica Benjamina Karić je, postupajući društveno odgovorno, odmah tražila informacije o eventualnom propustu u obnovi ovog nacionalnog spomenika BiH te dala nalog da se provjeri tačnost navoda u javnosti.

Budući muzej i turistička atrakcija glavnog bosanskohercegovačkog grada, smatra Karić, mora biti reprezent svega što Sarajevo i Bistrik kao jedno od najstarijih naselja ovog grada simboliziraju.

Gradonačelnica je izjavila za Buku da je ćirilični natpis vraćen.


Izvorni članak: Gradonačelnica Sarajeva ispunila obećanje: Na Bistriku vratila ćirilični natpis