Stopa nezaposlenosti u Britaniji pala na 4,8 odsto

LONDON – Stopa nezaposlenosti u Velikoj Britaniji pala je na 4,8 procenata u prvom kvartalu ove godine sa nivoa od 5,1 posto na kraju 2020, prema današnjim podacima Nacionalne kancelarije za statistiku (ONS).

Pad nezaposlenosti je ostvaren uprkos strogom lokdaunu uvedenom u januaru zbog naglog rasta slučajeva korona virusa, prenosi Biznis insajder.

Iz ONS-a napominju da je stopa nezaposlenosti u prvom tromjesečju, ipak, za 0,8 procentnih poena viša nego u uporednom periodu prošle godine.

Direktor za ekonomsku statistiku u ONS-u, Daren Morgan, objašnjava da je zbog obnovljenog lokdauna početkom 2021. zabilježen nagli porast broja ljudi koji su prestali da traže posao, a koji su ranije bili evidentirani kao nezaposleni, što je doprinjelo da stopa nezaposlenost padne na kvartalnom nivou.

U infromaciji se takođe podsjeća da je državni program subvencionisanja zarada nastavio da podupire tržište rada, te da su se izgledi britanske ekonomije poboljšali pošto se zemlja priprema za ponovno otvaranje.

Odvojeni statistički podaci pokazuju da se broj zaposlenih na platnim spiskovima kompanija povećao u aprilu peti mjesec uzastopno, i da je nastavljen rast broja oglasa o slobodnim radnim mjestima.

Ipak, broj radnika na platnim spiskovima i dalje je za 772.000 ispod predpandemijskog nivoa, a najveći teret gubitka posla zabilježen je među mladima. Tanjug

Чланак Stopa nezaposlenosti u Britaniji pala na 4,8 odsto се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


Izvorni članak: Stopa nezaposlenosti u Britaniji pala na 4,8 odsto