U toku radovi na sanaciji velikog klizišta u Gornjim Hrgovima

Tokom 2014. godine područje Srebrenika pogođeno je velikom elementarnom nepogodom, tj. poplavama, dok je kao posljedica toga došlo i do stvaranja većeg broja klizišta. Jedno od najvećih, površine oko 7 hektara, formirano je u mjestu Gornji Hrgovi, a u toku je realizacija veoma značajnog projekta sanacije ovog klizišta.

Vrijednost radova iznosi oko 220 000 KM, od čega je 200.000 KM obezbijeđeno od strane Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, a iz gradskog budžeta Grada Srebrenik 20.000 KM.Radovi obuhvataju izradu drenažnog sistema dužine cca 650m sa šahtovima i filterskim zasipom, prihvatanje podzemnih voda i ispuštanje u rijeku, oslobadjanje nakupljene vode iz formiranih površinskih akumulacija te planiranje nagomilanih zemljanih masa i završno ravnanje terena.

Značaj ovog projekta sanacije je u tome da se zatite izvorišta i vodovodne mreže, vraćanje poljoprivrednih parcela u funkciju i namjenu, zaštita obližnjih stambenih objekata i magistralnog puta Tuzla- Orašje, kao i zaštita korita i vodotoka rijeke Tinje od mogućeg zatrpavanja od posljedica konstantnog klizanja materijala.

Kako je najavljeno, radovi na sanaciji klizišta trebali bi biti zavšeni u predviđenom roku do kraja maja, nakon čega će svi ugroženi poljoprivredni i vodni resursi moći biti privedeni svojoj namjeni.
Objava U toku radovi na sanaciji velikog klizišta u Gornjim Hrgovima pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.
Izvorni članak: U toku radovi na sanaciji velikog klizišta u Gornjim Hrgovima