State department: Neosnovane spekulacije o promjeni granica

Među evropskim zvaničnicima već neko veme kruži nezvanični diplomatski dokument, takozvani “non-pejper”, u kojem se predlaže podela Bosne i Hercegovine i spajanje Kosova i Albanije, prenela je u ponedeljak agencija Rojters i citirala izjavu portparola predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, koji je poručio da je Evropska unija “apsolutno protiv” prekrajanja granica na Zapadnom Balkanu.

Stabilna, prosperitetna budućnost Zapadnog Balkana mora da bude zasnovana na dobroj upravi, vladavini prava, multietničkoj demokratiji i poštovanju ljudskih prava i osnovnih sloboda“, naveo je u saopštenju portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Dodao je da Vašington podržava zemlje Zapadnog Balkana na putu “do evropske integracije i članstva u ključnim evropskim i evroatlantskim institucijama“.

Sarađujemo sa zapadnobalkanskim zemljama i našim evropskim partnerima na unaprijeđenju državne uprave, vladavine prava i reformi u borbi protiv korupcije – kao i na promovisanju nezavisnih medija i energičnih civilnih društava – što će ojačati evropsku perspektivu regiona i unaprijediti dugoročni cilj cjelovite, slobodne i mirne Evrope“, poručio je Prajs u saopštenju.

Naglasio je i da su SAD rješene da pomognu zemljama u regionu da “prodube svoja regionalna ekonomska partnerstva, dostignu klimatske ciljeve, suprostave se energetskoj iznudi Rusije kroz diversifikaciju i razvoj čiste energije i bore se protiv korupcije i organizovanog kriminala”.

Takođe želimo da pomognemo regionu da se razvija i bude prosperitetan dok štiti stratešku infrastrukturu i industrije protiv štetnih praksi Kine“, naveo je Prajs.

Podrška sporazumu utemljenom na priznanju

Portparol Stejt departmenta se u saopštenju osvrnuo i na odnose Srbije i Kosova. Ponovio je da su Sjedinjene Države spremne da podrže rad na “sveobuhvatnom, obavezujućem sporazumu Kosova i Srbije o normalizaciji, utemeljenom na međusobnom priznanju, koji postavlja osnove za dugotrajnu saradnju i prosperitet”.

“Podržavamo dijalog uz posredovanje Evropske unije i ohrabrujemo strane da se ponovo hitno angažuju u ovom procesu da bi riješile tehnička i politička pitanja. Radit ćemo sa Srbijom i Kosovom na primjeni obaveza iz Vašingtonskog sporazuma, u znak podrške cilju pune normalizacije”, naveo je Prajs.
Partnerstvo sa Crnom Gorom i Severnom Makedonijom, podrška za reforme u BiH.

Portparol Stejt departmenta je u saopštenju podvukao i da Vašington, uz snažne ekonomske veze sa regionom, cijeni svoja partnerstva u oblasti odbrane i bezbednosti, “uključujući sa najnovijim NATO saveznicima, Crnom Gorom i Sjevernom Makedonijom”.

“Namjeravamo da dodatno ojačamo tu saradnju kroz obuku, vježbe, angažovanje snaga i nabavku”, najavio je Prajs.

Takođe je pozdravio napredak koji su Albanija i Sjeverna Makedonija postigle u sprovođenju ključnih reformi i najavio nastavak podrške otvaranju pregovora o pristupanju EU sa obe zemlje u junu.

Prajs je podsetio i da Vašington sarađuje sa međunarodnom zajednicom da podrži Bosnu i Hercegovinu “u sprovođenju reformi, uključujući i izborne, koje će joj omogućiti da se razvija i obezbjedi status kandidata za članstvo u EU.

“Kancelarija Visokog predstavnika (OHR), uspostavljena prije 25 godina pod Dejtonskim mirovnim sporazumom, značajano doprinosi miru i stabilnosti u BiH. Nastavljamo da podržavamo važnu ulogu OHR u realizaciji programa 5+2, sa obnovljenim fokusom na borbu protiv korupcije kao ključnu za čvrsto uspostavljanje vladavine prava”, zaključuje se u saopštenju Stejt departmenta, piše “VOA“.


Izvorni članak: State department: Neosnovane spekulacije o promjeni granica