Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto odao počast žrtvama genocida: Vlada KS će podržati projekte Memorijalnog centra Srebrenica sa 100.000 KM!

Ovom prilikom, premijer Forto je istakao važnost podrške radu Memorijalnog centra.

Memorijalni centar Srebrenica je sastavni dio nečega što se zove kultura sjećanja, koja kad se oslobodi od politike može dovesti istinu i tamo gdje se ona sad ne priznaje. Podrška Memorijalnom centru je podrška borbi za istinu. Podrška Memorijalnom centru je borba protiv negatora genocida“, rekao je premijer Edin Forto.

Ovom prilikom potpisan je Memorandum o saradnji, koji će omogućiti još 100.000 KM podrške aktivnostima i projektima Memorijalnog centra Srebrenica u 2021. godini od Vlade Kantona Sarajevo.

Ovih 100.000 KM podrške radu Memorijalnom centru su tek početak, mi želimo da na institucionalan način obezbijedimo stalnu podršku Memorijalnom centru jer mislimo da sadašnje rukovodstvo počinje da na jedan naučni, a ne politički način se odnosi prema gradnji i čuvanju onoga što se zove kultura sjećanja i što će na kraju, nakon jednog dužeg vremena biti jedina i stvarna istina onoga što se dogodilo bez obzira šta u ovom trenutku mnogi govorili o tome’‘, pojasnio je premijer Forto.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić je izrazio zahvalnost Vladi Kantona Sarajevo na podršci.

Sve izvještaje o realiziranim aktivnostima smo podnijeli na vrijeme, sva sredstva smo opravdali i sve planirane rezultate smo postigli. To je minimum što dugujemo prema žrtvama genocida – kao ljudi kojima je povjerena misija čuvanja istine o Srebrenici. Činjenica da je premijer Forto danas tu i da imamo priliku za nastavak saradnje potvrđuje još jednom da smo na pravom putu. Hvala za podršku Vladi Kantona Sarajevo, te naravno, poreskim obveznicima – građanima i građankama Kantona Sarajevo, koji u ovim teškim vremenima ekonomske i zdravstvene krize ne zaboravljaju Memorijalni centar“, zaključio je direktor Suljagić.

Edin Forto odao počast žrtvama genocida – PR / Haber.ba

Edin Forto odao počast žrtvama genocida – PR / Haber.ba

Edin Forto odao počast žrtvama genocida – PR / Haber.ba

Edin Forto odao počast žrtvama genocida – PR / Haber.ba

Edin Forto odao počast žrtvama genocida – PR / Haber.ba


Izvorni članak: Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto odao počast žrtvama genocida: Vlada KS će podržati projekte Memorijalnog centra Srebrenica sa 100.000 KM!