Bivši Dinamov trener Zoran Mamić želi zatvorsku kaznu odslužiti u BiH

Iz Bosne i Hercegovine, gdje se nalazi zajedno s bratom Zdravkom koji je kao prvookrivljeni dobio 6,5 godina zatvora zbog izvlačenje 116 miliona kuna iz Dinama, Zoran Mamić je saopštio da je molbu za izvršenje kazne u BiH putem advokata poslao zagrebačkom Županijskom sudu.

Tvrdi i da je o svemu obavijestio Ministarstvo pravde BiH čiji je državljanin.

“Nadležnom Ministarstvu BIH sam dostavio sve potrebne podatke o svom prebivalištu kao i moju nedvojbenu spremnost da se podvrgnem zakonima BIH kao i da se odazovem na sve pozive nadležnim organa u BIH kao i nadležnih sudova nakon što se pokrene potrebna pravna procedura”, navodi u saopštenju.

Ističe da je njegov “zahtjev-molba utemeljena je na zakonima Hrvatske, BIH kao i na međunarodnim konvencijama koje tretiraju ovo pravno područje” i “jasno prave distinkciju” između njegova “trenutnog pravnog statusa i statusa osobe koja je u bijegu”.

Navodi da nije u bijegu već se koristi svojim zakonskim pravima koje mu omogućuju sporazumi dvije država čiji je državljanin.

“Podsjećam, ova moja odluka je donesena nakon što je Državno sudbeno vijeće u Zagrebu suspendovalo sudije koji su sudili u mom predmetu pa se nadam da i ja, bez obzira na ime i prezime, imam pravo na pravično i pošteno suđenje”, navodi Mamić.

Podsjeća i da je Ustavnom sudu Hrvatske podnio ustavnu tužbu čije rješavanje očekuje u “pravno razumnom roku”.

“Moji advokati su mišljenja da i navedena odluka DSV o suspendovanju sudija koji su odlučivali u mom predmetu kao i eventualna i daljnja postupanja nadležnih organa po pitanju suspendovanih sudija moguće i ubrzati odluku navedenog suda”, ističe Mamić.

Zaključuje da ubuduće neće istupati u javnosti, kao ni njegovi advokati u Hrvatskoj i BiH.

Želju da kaznu služi u BiH ranije je iznio i Zdravko Mamić koji je u BiH pobjegao uoči izricanja presude na Osječkom Županijskom sudu u oktobru 2018.

Vrhovni sud je sredinom marta Zdravku Mamiću pravomoćno potvrdio kaznu iz prvog suđenja u Osijeku od 6,5 godina zatvora, Zoranu Mamiću smanjio kaznu na četiri godine i osam mjeseci, a bivšem porezniku Milanu Pernaru na tri godine i dva mjeseca. Bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću je potvrđena presuda na tri godine zatvora.
Na sudu u Osijeku, čija su dvojica sudija udaljeni s dužnosti zbog druženja s Zdravkom Mamićem, u međuvremenu je počelo i drugo suđenje za izvlačenje novca iz Dinama, a Zoran Mamić se redovno pojavljivao na ročištima.


Izvorni članak: Bivši Dinamov trener Zoran Mamić želi zatvorsku kaznu odslužiti u BiH