Hrvatska: Porast broja zaraženih 32 posto, stiže 1,8 milijuna doza Pfizera

Na redovnoj konferenciji za medije Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske izvijestio je kako je Hrvatska po broju zaraženih i preminulih na ljestvici zemalja Europske unije na 21., odnosno na 17. mjestu te kako uskoro stižu veće doze cjepiva Pfizer, javlja Anadolu Agency (AA).

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak naveo je kako je ovog tjedna, u odnosu na prethodni tjedan, došlo do povećanja broja novozaraženih od 32 posto.

Capak je izvijestio kako je Hrvatska po incidenciji, koja iznosi 664,9 na 100.000 stanovnika, na 21. mjestu u Europskoj uniji, tako da samo šest država ima višu incidenciju od Hrvatske u ovom trenutku.

Po kumulativnoj stopi smrtnosti, koja iznosi 1587,4 na milijun stanovnika, Hrvatska je na 17. mjestu ljestvice zemalja EU.

Najniža incidencija je Istarskoj, a najviša u Primorsko-goranskoj županiji.

Prosječni udio pozitivnih u ukupno testiranima od početka pandemije je 18 posto, dok je prosječno za zadnjih 14 dana 23,5 posto.

Halmed je do danas zaprimio 2.495 prijava sumnji na nuspojave cjepiva Pfizer, AstraZeneca i Moderna, koja su za sada u primjeni u Hrvatskoj.

“Jučer smo dobili obavijest da nam je Pfizer povećao alokacije cjepiva za drugi kvartal. Od četvrtog tjedna travnja te doze Pfizera će nam biti značajno veće, već tada ćemo dobiti 95.940 doza, kasnije u svibnju dobivamo oko 175.000 doza, a u mjesecu lipnju dobivamo 200.000 doza tjedno. To znači da ćemo od četvrtog tjedna travnja do šestog mjeseca primiti ukupno 1.805.000 doza Pfizera, što je s dozama iz prva tri tjedna travnja gotovo dva milijuna doza cjepiva Pfizer”, rekao je Capak.

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš poručio je kako će uskoro biti dovoljno cjepiva za sve građane u Hrvatskoj koji se žele i moraju cijepiti. Najavio je intenziviranje društvenog apela za cijepljenjem građana te poručio kako je cijepljenje ključno za predstojeću turističku sezonu.

“Naš bolnički sustav je dodatno opterećen, pojedine bolnice smanjuju svoj hladni program da bi se mogle prilagoditi novim okolnostima i angažirale se više za covid pacijente. Hajdemo svi skupa napraviti to da ne dolazi do porasta rasta zaraženih i hospitaliziranih”, poručio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Alemka Markotić je ustvrdila kako je u cijeloj Europi prevladava tzv. britanska varijanta koronavirusa, no dodala je kako sve zemlje Europe bilježe značajno manji pobol osoba starijih od 80 godina, što se vezuje s manjom smrtnošću. Upozorila je kako sve mlađe osobe, u dobi od 25 do 45 godina, bilježe ozbiljne obostrane upale pluća.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske na nacionalnoj razini zadržao je postojeće epidemiološke mjere, no na razini županijskih stožera te mjere variraju, ovisno o epidemiološkoj situaciji u pojedinim županijama.


Izvorni članak: Hrvatska: Porast broja zaraženih 32 posto, stiže 1,8 milijuna doza Pfizera