Čović: Poštovati Ustav i napraviti reforme u BiH da ne bi govorili o razlazu

Čović je prokomentirao neslužbene diplomatske dokumente “non-paper” o kojima se ovih dana govori u javnosti.

– Jasno je da je neko nešto zapisao negdje, a je li baš onako kako se predočava javnosti… Vidite da imate i tu demanti, pa onda zašto špekulirati o nečemu što niko nije vidio, a naziv ima upravo takav da bi se špekuliralo oko toga. Ovaj iz Hrvatske koji je došao jučer preko ministra vanjskih i evropskih poslova je vrlo jasan i ide uz potporu još nekoliko članica Evropske unije. Juče je dobio punu podršku, ali na isti način je dobio usaglašen tekst kad je u pitanju američka administracija – izjavio je Čović odgovarajući na pitanja novinara.

Slične su poruke, naglasio je Čović, koje upućuju na reforme da ne bi govorili o razlazu u BiH, te da se treba osigurati da se poštuje Ustav. prnepsi “Faktor“.

-Jer ako poštujemo Ustav, onda je sve, po mojim mjerilima, u redu, a ako se nešto treba mijenjati u Ustavu, onda po ustavnim procedurama trebamo se dogovoriti kako to eventualno promijeniti – dodao je Čović.

Ponovio je da smatra, kao i ranije, da su male šanse da se u Ustavu nešto promijeni osim eventualno sitnih korekcija te da je neophodno postići dogovor o tome kako osigurati legitimno predstavljanje tri konstitutivna naroda u BiH.

-Ja osobno ću u ime politike koju predvodim, to sam i jučer vrlo jasno kazao, učiniti sve da hrvatski narod bude do kraja jednakopravan na svakom pedlju BiH i da ga predstavljaju legitimni predstavnici – kazao je Čović.

Naglasio je da snažno zagovara integracijski proces BiH i da s tim u vezi očekuje da će biti postignuti ključni dogovori.


Izvorni članak: Čović: Poštovati Ustav i napraviti reforme u BiH da ne bi govorili o razlazu