Poznati akteri policijskog nasilja u Mostaru: Policajci su zbog prekoračenja ovlasti jutros udaljeni s posla

Snimak policijske brutalnosti u Mostaru na kojem se vidi kako dvojica policajaca nemilosrdno tuku mladića, navodno zbog kršenja zabrane kretanja, šokirao je bosanskohercegovačku i regionalnu javnost i izazvao brojne reakcije, osude i zaprepaštenje.

Podsjećamo, preko društvenih mreža distribuiran je snimak sa nadzornih kamera na kojem se vidi kako dvojica policajaca pred ulazom u jednu zgradu u Mostaru premlaćuju mladića koji je, navodno, prekršio policijski čas.

Ovaj čin brutalnog prekoračivanja policijskih ovlasti jutros je osudio Mario Kordić, gradonačelnim Mostara, koji je “zatražio žurno provođenje istrage i kažnjavanje dvojice policijskih službenika koji su svojim nedoličnim ponašanjem narušili ugled policije”.

Prema informacijama “Slobodne Bosne” jutros je reagiralo i mostarsko tužiteljstvo koje je od Ministarstva unutarnjih poslova HNK-a zatražilo hitnu istragu o ovom besprizornom činu policijskog nasilja. Također, naši izvori navode da su dvojica policajaca, sudionika ovog incidenta, odmah udaljeni s dužnosti, te da će MUP HNK provesti brzu i efikasnu istragu o čijim će rezultatima izvijestiti javnost koja je sa razlogom zabrinuta zbog policijske brutalnosti. U svom saopćenju, kako saznajemo, MUP HNK će se izvinuti javnosti zbog ovog teškog incidenta.

Izvori iz mostarske policije otkrili su i imena policajaca koji su bili akteri ovog nasilja. Riječ je o Jusufu Penavi i Arminu Vrači, pripadnicima interventne jedinice Policijske stanice Centar Mostar, i oni su, dakle, udaljeni sa posla. Pretučeni mladić, za kojeg se zna tek da se preziva Blažević, se nakon što mu je ukazana ljekarska pomoć uspješno oporavlja.


Izvorni članak: Poznati akteri policijskog nasilja u Mostaru: Policajci su zbog prekoračenja ovlasti jutros udaljeni s posla