Vatrena buktinja progutala 10 stanova u Zenici: Vlasnici sa suzama u očima traže pomoć

Deset porodica ostalo je bez krova nad glavom nakon što je sinoć izbio požar na zgradi u zeničkom naselju “Papirna”.

Prava drama počela je tri sata poslije ponoći, kada je požar buknuo na krovnoj konstrukciji zgrade, koja je inače nacionalni spomenik BiH. Sa vatrenom stihijom sve do jutros su se borili zenički vatrogasci, a u gašenju su učestvovala četiri vatrogasna vozila i deset vatrogasaca

Nema povrijeđenih
Prema zvaničnim informacijama iz policije, do požara je došlo u 3:10 sati.

– Srećom, nema povrijeđenih osoba. Došlo je do požara na krovnoj konstrukciji, a još nije poznato šta je uzrok požara – kažu iz policije.

Ističu da još nije počeo uviđaj, a kojim će biti rasvijetljene sve okolnosti.

Ekipa “Avaza” posjetila je danas mjesto požara, gdje smo zatekli uplakane porodice.

– Istrčala sam sa djetetom vani, zamotala sam je u jorgan i izašli smo. Ovdje smo proveli noć na otvorenom. Ostali smo bez ičega, samohrana sam majka, šta ću dalje – komentirali su uplakani vlasnici uništenih stanova.

Ubrzo je na mjesto požara došao i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović. Tom prilikom najprije je obišao stanove, a potom razgovarao sa porodicama koje su ostale bez krova nad glavom kazavši im kako će svi biti zbrinuti.

– Neka predsjednik Mjesne zajednice napravi spisak ugroženih porodica. Svima ćemo osigurati smještaj, odnosno naći alternativno rješenje dok se ovdje učinjena šteta ne sanira. Grad je spreman da vam plati hotel, pronađe smještaj, stanove i finansira kiriju, čak osigura i jednokratnu pomoć. Ipak, to je vaš novac. Ovo je velika tragedija – rekao je gradonačelnik Kasumović.

Nacionalni spomenik BiH
Još je napomenuo kako se radi o zgradi koja je nacionalni spomenik BiH, da je dio stanova u vlasništvu rudnika, a jedan dio su u privatnom vlasništvu što dodatno usložnjava ovu situaciju.

Porodice koje su ostale bez krova nad glavom, neizmjerno su zahvalne gradonačelniku Kasumoviću koji ih je, kako su kazali, jedini posjetio i pokazao da brine o svojim građanima,piše Avaz

Na kraju je odlučeno da porodice budu smještene u motele i hotele, jer tu imaju i hrana.


Izvorni članak: Vatrena buktinja progutala 10 stanova u Zenici: Vlasnici sa suzama u očima traže pomoć