Novalić s kantonalnim premijerima: Sljedeće sedmice direktni pregovori za nabavku 500.000 kineskih vakcina

Premijer bosanskohercegovačkog entiteta Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH) Fadil Novalić održao je danas online sastanak s kantonalnim premijerima, s ciljem prevazilaženja teške situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, te harmonizacije i zajedničkog djelovanja u FBiH, javlja Anadolu Agency (AA).

“Kantonalni premijeri prezentirajući nove podatke o epidemiološkoj situaciji u kantonima, u posljednjih sedam dana, ukazali su na uglavnom stagnirajuće stanje, međutim iako nije zabilježeno značajno povećanje broja novooboljelih sve više je pacijenata s težom kliničkom slikom ili potrebom za hospitalizacijom”, navodi se u saopštenju iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Prema epidemiološkoj situaciji u cijeloj FBiH, te posljednjim podacima zdravstvenog sektora, sedmodnevna incidenca na nivou FBiH iznosi 324 slučaja na 100.000 stanovnika, a najviša je zabilježena u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Kantonu Sarajevo.

“Konstatovano je da je neophodno pojačati nadzor nad provođenjem postojećih mjera”, navodi se u saopštenju.

Novalić je upoznao prisutne s poduzetim aktivnostima Vlade FBiH za nabavku vakcina za potrebe građana u FBiH. Naglasio je da su nabavka vakcina i pomoć zdravstvenim ustanovama prioriteti u radu vlade, te dodao da se aktivno radi na poduzimanju svih dostupnih koraka koje FBiH može učiniti u trenutnoj situaciji.

“Pored ostvarenih kontakata sa određenim ambasadama direktno smo se obratili i američkim kompanijama, proizvođačima vakcina protiv koronavirusa. Ostvarili smo kontakt i sa Indijom. Ušli smo i u državni program s Kinom, te bi sljedeće sedmice trebali početi i direktni pregovori za nabavku 500.000 kineske vakcine Sinopharm”, rekao je Novalić.

Prisutni su informisani o najavljenoj količini, te dinamici pristizanja vakcina u BiH iz COVAX, te EU mehanizma, kako u ovom mjesecu tako do kraja drugog kvartala.

U saopštenju se navodi da je istaknuto da je u budućem procesu plana vakcinisanja, nakon zdravstvenih radnika i prioritetnih grupa, potrebno i razmotriti redoslijed ostalih prioriteta, među kojima bi se trebala naći zanimanja koja po prirodi svog posla ostvaruju veliki broj kontakata, kao što su medijski radnici, zaposleni u trgovinama, te ugostiteljskom sektoru.

Federalni premijer je upoznao kantonalne premijere da Vlada FBiH aktivno priprema program podrške zdravstvenom sektoru u iznosu od 60 miliona KM, a koja se odnosi na pomoć zdravstvenim ustanovama i kliničkim centrima, te da se vrlo brzo treba naći i na dnevnom redu Vlade FBiH.

Novalić se osvrnuo na značaj održavanja likvidnosti Federacije koja jeste garant stabilnosti zdravstvenog, penzionog i socijalnog fonda, te da ohrabruju posljednji zvanični podaci o pozitivnim ekonomskim trendovima u Federaciji, a koji pokazuju da su direktni porezi u prvom kvartalu ove godine veći za 43 miliona KM ili 3,36 posto u odnosu na prošlu godinu. Prema podacima Porezne uprave FBiH u posljednjih mjesec dana zabilježen je i rast broja zaposlenih za 1.400 osoba.

Sastanku su prisustvovali i zamjenici federalnog premijera Jelka Milićević i Vesko Drljača, kantonalni ministri zdravstva, predstavnik Vlade Brčko Distrikta BiH, te imunolog akademik Jasenko Karamehić.


Izvorni članak: Novalić s kantonalnim premijerima: Sljedeće sedmice direktni pregovori za nabavku 500.000 kineskih vakcina