Centar za predškolsko: Nema martovske plate, radnici uznemireni

BANJALUKA – Radnici Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Banjaluci danas su upozorili na tešku situaciju u ovoj ustanovi koja je nastala neusvajanjem budžeta. Ukoliko se budžet uskoro ne usvoji najavili su štrajk.

Vesna Banjac v.d. direktora ovog centra kaže da su problemi nastali  u centru zbog neusvajanja gradskog budžeta.

“Juče smo obaviješteni da radnicima ne mogu biti isplaćene plate za mart. Nedostaje nam 160.000 maraka da bi radnicima isplatili platu. Oni su uznemireni jer svi ti ljudi imaju kredite, ne mogu platiti režije. Ukoliko se u dogledno vrijeme ova situacija ne riješi, radnici će izaći u štrajk, na ulice da traže svoja prava, a time će se stvoriti i dodatni problem roditeljima čija djeca borave u vrtiću”, rekla je Banjčeva.

Naglasila je da još uvijek imaju zalihe hrane za vrtiće, a da “računi mogu da čekaju, ali pitanje koliko.”

“Sa dobavljačima je dogovoreno da za sada dostavljaju hranu i higijenske potrepštine. Sredstva koja uplaćuju roditelji nama nisu na raspolaganju dok se ne usvoji budžet, jer se ona uplaćuju u trezor” rečeno je na pres konferenciji.

Banjčeva kaže da radnici u vrtiću moraju biti raspoloženi kako bi mogli raditi sa djecom, što u je u ovakvoj situaciji nemoguće, jer treba da razmišljaju kako će platiti sve obaveze bez plate.

Slađana Mišić, vaspitačica, rekla je da šalje poruku roditeljima, odbornicima i svima ostalima da stanu uz njih “jer vaspitači moraju imati mentalni i ekonomski mir kako bi adekvatno radili sa djecom.”

Vaspitačica  Milanka Vidović pohvalila je direktorku Vesnu Banjac.

”Otkad je ona na mjestu direktora, mi radnici smo toplo i ljudski primljeni, do sad smo bili šikanirani, nismo smjeli da kažemo šta mislimo. Uslovi u vrtićima su se poboljšali, počevši od hrane, didaktičkih sredstava, pijeska za igranje, a što nama vaspitačima mnogo znači”.

Marina Mirkan, pedagog Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje smatra da se sve što se dešava u ovoj ustanovi u posljednje vrijeme prelama preko radnika u smislu njihove nesigurnosti i neizvjesnosti.

“Tu mislim i na reizbor direktora ove ustanove, a ovo sad sa ličnim dohocima je dodatno ugrozilo sve radnike i njihove porodice. Odgovornost je velika na ljudima koji odlučuju o našoj sudbini, a čini se kao da se oni prepucavaju i pri tom i zabavljaju, što je nedopustivo”, rekla je Mirkanova.

Milada Šukalo, zamjenica gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića, komentarišući moguće ponovno imenovanje bivše direktorice Jelene Kurtinović na čelo Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje (protiv koje se vodi istraga), rekla je da se nada “da će glas razuma prevladati.”

“Nadam se da će svi raditi u naboljem interesu naše djece i da to treba da bude prioritet u izboru direktora ove ustanove”, istakla je Šukalo. Mondo.ba

Чланак Centar za predškolsko: Nema martovske plate, radnici uznemireni се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


Izvorni članak: Centar za predškolsko: Nema martovske plate, radnici uznemireni