Zbog nedostatka kvoruma prekinut prvi krug glasanja za predsjednika Kosova

Skupština Kosova sinoć nije imala potreban kvorum od 80 poslanika u prvom krugu glasanja za novog predsjednika Kosova. Proces izbora će biti nastavljen danas u 17 sati, javlja Anadolu Agency (AA).

Glavna kandidatkinja za novu predsednicu Kosova je Vjosa Osmani sa izborne liste Pokreta Samoopredeljenje. Njen formalni protivkandidat je Nasuf Bejta, koga je predložila incijativa Vjose Osmani.

U prvom pokušaju glasanja u prvom krugu učestvovalo je 78 poslanika, što nije dovoljno za potreban dvotrećinski kvorum od 80 glasova. Prvi krug glasanja je potom ponovljen, ali ni u drugom pokušaju nije bilo kvoruma, jer je glasalo 79 poslanika.

Prema Ustavu, za izbor predsednika u prva dva kruga glasanja potrebna je dvotrećinska većina ili 80 glasova od 120 poslanika za izbor predsjednika, i u smislu kvoruma i u smislu glasova za, dok je u trećem krugu dovoljna prosta većina ili 61 glas.

Nakon sat vremena pauze odlučeno je da se proces izbora predsednika večeras prekine i nastavi sutra.

Prvi krug glasanja se može bezgranično ponavljati dok se ne obezbedi kvorum. U slučaju da se se obezbedi kvorum, ali ni jedan kandat ne dobije 80 glasova za, ide se u drugi krug glasanja. U drugom krugu je ista procedura i potreban je i kvorum od 80 glasova i 80 glasova za. Tek u trećem krugu je dovoljna prosta većina ili 61 glas.

Predsednik Kosova mora biti izabran do 5. maja. U suprotnom automatski se raspušta Skupština i Kosovo u roku od 45 dana mora na vanredne izbore.

U glasanju je ucestvovalo 58 poslanika Samoopredeljenja i osam poslanika manjinskih zajednica.

Iako je opozicini Demokratski savez Kosova (LDK) odlučio da obezbedi neophodan kvorum u sali, njihova tri poslanika nisu uzela učešće u glasanju. To su Agim Veliu, Avdullah Hoti i Driton Selmanaj.

U glasanju je učestvovala Albulena Rashiti iz Alijanse za budućnost Kosova, uprkos odluci njene partije da ne učestvuje u izboru predsednice.

Opoziciona Demokratska partija Kosova (PDK) nije učestvovala u glasanju za predsednicu, jer za tu partiju Osmani nije ličnost adekvatna za taj položaj.

Deset poslanika Srpske liste i po jedan goranski i romski poslanik nisu bili prisutni u Skupštini Kosova.


Izvorni članak: Zbog nedostatka kvoruma prekinut prvi krug glasanja za predsjednika Kosova