Predsjednica Kosova: Mir će biti postignut tek kada iz Srbije vidimo pokajanje

Osmani je izabrana na mandat od pet godina u trećem krugu glasanja sa 71 glasom od 82 poslanika koliko ih je učestvovalo u glasanju. Nevažećih je bilo 11 listića.

Nakon polaganja zakletve i intoniranja himne Kosova, Vjosa Osmani je u svom govoru obećala da će raditi na jačanju države, vladavine prava, zaštiti svakog centimetra zemlje i da će biti predsjednica svih.

Istakla da je njen izbor za predsjednicu najbolji pokazatelj da žene mogu uspjeti i da će podržavati žene svim mogućnostima i cijelim svojim bićem.

Pred Kosovom puno posla

Kazala je da je pred Kosovom još puno posla, kako bi se prevazišle posljedice rata i razvila država. Naglasila je da se ne mora ići dalje od skupštinske sale da bi se se vidjelo koliko je kosovski narod propatio.

Pomenula je poslanicu Vasfiju Krasniqi koja je žrtva silovanja u ratu, potpredsjednicu Skupštine Kosova Sarandu Bogujevci koja je preživjela masakr porodice u Podujevu, ministarku inostranih poslova Doniku Grvalu, kćerku heroja Jusufa Grvale ubijenog u Njemačkoj, premijera Albina Kurtija, bivšeg političkog zatvorenika i druge koji su se borili za slobodu Kosova.

Takođe se prisjetila i idejnog tvorca države Kosova Ibrahima Rugove, legendarnog komandanta Oslobodilačke vojske Kosova Adema Jasharija i svih drugih koji su se žrtvovali za današnje Kosovo.

Istakla je da su tri glavna stuba države Kosovo Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i Velika Britanija, te Republika Albanija sa kojom Kosovo ima posebne prirodne odnose.

„Naša priča je, osim bola, i priča o nadi i pobjedi nad zlom. Na tom putovanju imali smo stalnu podršku naših mnogih prijatelja. Bićemo vječno zahvalni onima koji su se priklonili Kosovu u potrazi za slobodom i nezavisnošću, ali i stali uz nas u čast države Kosovo. Danas ih molimo da budu uz nas u našim zajedničkim ciljevima za brzu integraciju u evroatlantske strukture, ekonomski razvoj, garanciju jednakosti i sveukupni prosperitet zemlje“, rekla je Osmani.

Novoizabrana predsjednica je pozvala sve političke partije da sarađuju na izgradnji zemlje, na obezbjeđivanju da Kosovo bude država njegovih građana i da različitost mišljenja bude vrijednost.

„Dijalog je zaista put naprijed, ali mora biti pošten i jednak. A mir će biti postignut tek kada iz Srbije vidimo pokajanje, kad se od nje zatraži izvinjenje i kada se dobije pravda za one koji su patili od njihovih zločina“, naglasila je Osmani.

Osmani je kazala da je pandemija COVID-19 treba da bude prioritet jer je do sada mnogo života izgubljeno. prenosi “N1“.

Osmani se dalje zahvalila svim poslanicima, posebno Demokratskom savezu Kosova, njenoj doskorašnjoj partiji koja je omogućila njen izbor.

Vjosa Osmani, koja je na izborima 14. februara osvojila preko 300.000 glasova, prošle godine se razišla sa Demokratskim savezom Kosova, kada je ta partija odlučila da sruši Vladu Albina Kurtija samo 50 dana od izbora.

Skupština Kosova je danas u trećem krugu glasanja izabrala Vjosu Osmani za novu predsjednicu Kosova, koja je bila kandidatkinja izborne liste Pokreta Samoopredeljenje.

Nakon prijevremenih izbora održanih 14. februara, najprije je konstituisana Skupština, a potom je 22. marta izabrana i Vlada Kosova na čelu sa premijerom Albinom Kurtijem.

Vjosa Osmani je druga žena predsjednca Kosova, nakon Atifete Jahjage.

Biografija
Vjosa Osmani, rođena je 17. maja 1982. u Mitrovici, na Kosovu. Osnovnu i srednju školu završila je u Mitrovici. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Prištini, dok je master studije i doktorske studije završila na Univerzitetu u Pittsburghu, u Pensilvaniji, SAD.

U četiri mandata birana je za poslanicu u Skupštini Kosova, postavši žena sa najviše glasova u historiji parlamentarnih izbora i druga političarka sa najviše glasova na parlamentarnim izborima na Kosovu. U prethodnim mandatima predsjedavala je parlamentarnim Odborom za spoljne poslove, Odborom za evropske integracije i bila je zamjenica predsjednika Odbora za ustavnu reformu.

Trećeg februara 2020. godine Vjosa Osmani je izabrana za prvu ženu predsjednicu Skupštine Kosova. Ona je 5. novembra 2020. postala vršiteljka dužnosti predsjednice Kosova.

Tokom perioda 2006. do 2010. Vjosa Osmani bila je šef kabineta predsjednika Fatmira Sejdiua i viša savjetnica za pravna pitanja i međunarodne odnose. Zastupala je predsjednika u Komisiji za izradu Ustava Republike Kosovo. Bila je član reprezentativnog tima Republike Kosovo u slučaju pred Međunarodnim sudom pravde u vezi sa proglašenjem nezavisnosti Kosova.

Od 2006. predaje na Pravnom fakultetu Univerziteta u Prištini, dok je kao gostujući profesor predavala i na Univerzitetu u Pittsburghu u SAD-u. Nekoliko godina je predavala i na RIT – Kosovo (AUK), AAB koledžu – Riinvest i držala tematska predavanja na drugim univerzitetima u Evropi i SAD.

Univerzitet u Pittsburghu odlikovao je Međunarodnom nagradom Sheth. Članica je odbora Parlamentarne mreže Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda i članica Upravnog odbora novih članova Svjetske banke i MMF-a.

Govori engleski, turski, srpsko-hrvatski i komunicira na španskom jeziku. Udata je za Prindona Sadriu sa kojim ima dvije kćerke, bliznakinje.


Izvorni članak: Predsjednica Kosova: Mir će biti postignut tek kada iz Srbije vidimo pokajanje