Ministar zdravstva KS-a Vranić zatražio hitan sastanak sa rukovodstvom KCUS-a

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić pozvao je na hitni sastanak u ponedjeljak, 5. aprila, s početkom u 9 sati rukovodstvo Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), javlja Anadolu Agency (AA).

Vranić je na sastanak pozvao generalnu direktoricu KCUS-a Sebiju Izetbegović, šeficu klinike za anesteziju i reanimaciju KCUS-a Amelu Katicu Mulalić, šefa službe za održavanje medicinskih uređaja Jasmina Vražalicu i predstavnike stručnog kolegija klinike za anesteziju i reanimaciju.

Tema sastanka su uslovi rada i načini tretmana i liječenja osiguranika Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, pojašnjeno je u saopćenju Vlade Kantona Sarajevo.

”Duboko sam zabrinut zbog medijskih natpisa, ali i direktno dostavljenih informacija kojima svi svjedočimo posljednjih dana. Ohrabrujem sve zdravstvene radnike, ukoliko imaju bilo kakva saznanja o postupanjima izvan standarda liječničke struke da nadležnim institucijama ili meni lično prijave takva saznanja”, naveo je Vranić.

Dodao je da će, kao i cijela Vlada Kantona Sarajevo, zaštititi u cijelosti pojedince koji podnesu prijavu od bilo kojeg oblika odmazde ili štetnih posljedica, a koje bi im takva svjedočenja mogla uzrokovati, uključujući pravo na rad u struci.

Pojedini mediji u Bosni i Hercegovini protekla dva dana prenijeli su pismo uposlenika KCUS-a, u kojem je navedeno ”da su ljekari u toj zdravstvenoj ustanovi bespomoćni i zabrinuti”. U pismu je, kako su naveli pojedini bh. mediji, navedeno ”da na KCUS-u vlada pravi pakao”.

S druge strane, KCUS je uputio otvoreno pismo javnosti ”u cilju sprečavanja unošenja i širenja nemira među građanima”.

”Klinički centar Univerziteta u Sarajevu obavještava javnost da svi naši uposlenici ulažu nadljudske napore u borbi protiv pošasti – korona virusa. U situaciji kada se duže od godinu dana borimo za svaki život naših bolesnika nemamo vremena ni mogućnosti osvrtati se na politikantske spinove“, rečeno je između ostalog.

Podsjetimo, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u decembru 2020. podiglo je optužnicu u predmetu “Respiratori” u okviru koje su optuženi premijer bh. entiteta Federacije BiH Fadil Novalić, zamjenica premijera i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUZC) Fahrudin Solak te Fikret Hodžić, vlasnik “F.H. Srebrena Malina” d.o.o. Srebrenica, kompanije koja je također uključena u optužnicu kao pravno lice.

Sud Bosne i Hercegovine dana 30. 12. 2020. godine potvrdio je optužnicu u predmetu Fadil Novalić i drugi.Optuženi su na ročištu u januaru 2021. negirali krivicu.


Izvorni članak: Ministar zdravstva KS-a Vranić zatražio hitan sastanak sa rukovodstvom KCUS-a