Tegeltija: Uvođenje PCR testa pri ulasku u BiH proizvelo bi veće štete nego koristi

Komšić je, podsjetimo, ovakav prijedlog uputio predsjedavajućem Tegeltiji, u utorak, 30. marta, te ministru zdravstva i socijalne zaštite Republike Srspke (RS) Alenu Šeraniću molbu za koordinaciju mjera za sprečavanje pandemije korona virusa.

Prijedlozi su upućeni nakon sastanka s delegacijom Vlade Kantona Sarajevo (KS) koji je krajem prošle sedmice održan u Predsjedništvu BiH.

U prijedlogu upućenom Tegeltiji član Predsjedništva BiH istakao je da je mjera obaveznog PCR testiranja prije ulaska u Bosnu i Hercegovinu jedna od tema o kojoj su razgovarali na sastanku, uz doneseni zaključak da im se uputi zahtjev da takav prijedlog razmotre i odluku o tome donesu u najkraćem mogućem roku na nivou države Bosne i Hercegovine. prenpsi “Radiosarajevo“.

Tegeltija je službeno informirao Komšića da je održao susret sa ministrima civilnih poslova i sigurnosti Ankicom Gudeljević i Selmom Cikotićem, entitetskim premijerima Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem, te ministrima zdravlja i predstavnikom Brčko distrika.

“Na sastanku se, između ostalog, razmatrala i Vaša inicijativa i mogućnost uvođenja PCR testova za građane susjednih zemalja. Predstavnici entitetskih ministarstava zdravlja i Brčko distrikta BiH iskazali su zabrinutost trenutnom epidemiološkom situacijom u cjeloj zemlji, ali i da predstojeći očekivani dolazak naših građana iz zemalja Evrope i susjednih zemalja ne bi značajno pogoršao trenutos stanje”, istakanuto je.

U kontekstu mogućnosti uvođenja PCR testova i dodatnih mjera pri ulasku u zemlju, posebno za naše građane čiji dolazak se očekuje za vrijeme nadolazećih vjerskih praznika(Uskrs), konstatirano je, navodi Tegeltija, da bi uvođenje karantina ili, eventualno, izolacijskih prostora na granici BiH, potencijalno izazvalo dodatne probleme.

Kako je pojašnjeno, opterećenje zdravstvenog sektora i inspekcija na nivou entiteta je takvo da navedene aktivnosti ne bi mogli provesti.

“Na kraju sastanka je zajednički zaključeno da do daljnjeg ostaju na snazi trenutno važeće mjere, i da ne bi bilo poželjnu uvoditi nove mjere za građane susjednih zemalja, jer bi to proizvelo veće štetne posljedice nego korist po zdravstveni sistem u BiH, i dodatno usložnilo situaciju”, naveo je Tegeltija.


Izvorni članak: Tegeltija: Uvođenje PCR testa pri ulasku u BiH proizvelo bi veće štete nego koristi