Planirate u Sloveniju, a vakcinisali ste se? Evo kako odabir proizvođača cjepiva utječe na prelazak granice

Ko je vakcinisan “Moderninom” vakcinom, u Sloveniju može ući 14 dana nakon vakcinacije, piše Glas Istre.

Onaj ko je primio “AstraZenecinu” vakcinu može ući 21 dan nakon prvog vakcinisanja, a ukoliko ste primili “Pfizerovo” cjepivo u Sloveniju možete ući sedam dana nakon drugog vakcinisanja.

Ulazak u Sloveniju iz Hrvatske moguć je i bez testa, ali u tom slučaju putnici moraju biti vakcinisani.

Slovenija je donijela odluku kojom se ulazak u tu zemlju različito tretira s obzirom na vrstu vakcine kojom je putnik vakcinisan.

– Onaj ko je prebolio Covid-19 može uz ljekarsku potvrdu koja vrijedi šest mjeseci ući i u Hrvatsku i u Sloveniju. Dakle, oni koji su preboljeli i koji su vakcinisni ne trebaju imati negativan test, kao ni hrvatski državljani koji odlaze u Sloveniju službeno, radi poslova sigurnosti, civilne zaštite i zdravstva – kazao je Dino Kozlevac, šef stožera Civilne zaštite Istarske županije.

Slovenija je od petka postrožila mjere na granicama. Tako dnevni migranti, dakle školarci stariji od 13 godina i oni koji rade u slovenskim firmama, moraju imati negativan antigenski test koji nije stariji od sedam dana. Nakon isteka tog roka, antigenski test, koji košta oko 50 KM, mora se ponoviti, a to se, kako navodi Kozlevac, može učiniti u Umagu, Poreču i Buzetu. Antigenski test moraju imati i osobe koje prevoze školarce i one koji koriste zdravstvene usluge u Sloveniji i oni će testove platiti vlastitim novcem. Svi drugi koji zbog opravdanog razloga putuju u Sloveniju moraju imati PCR test.

Ljudi u tranzitu, s druge strane, ne moraju imati ni test, ni ikakve potvrde pri ulasku u Sloveniju.

– Ti putnici moraju vidjeti šta država, krajnja destinacija u koju putuju, traži, je li to Italija, Austrija ili neka druga zemlja. Na granici vas pitaju gdje idete. Za Trst? Ok, puste vas, ali ako vas zateknu da ste se zaustavili u Sloveniji, platit ćete kaznu. Dakle, morate napustiti Sloveniju najkraćim putem – objašnjava Kozlevac, prenosi Avaz


Izvorni članak: Planirate u Sloveniju, a vakcinisali ste se? Evo kako odabir proizvođača cjepiva utječe na prelazak granice