Ministarstvo civilnih poslova je danas u ime BiH preuzelo prve doze cjepiva preko COVAX mehanizma

Ministrica civilnih poslova, Ankica Gudeljević je u ime BiH preuzela cjepiva koja su već danas krenula do odredišta unutar BiH.

U jutarnjim satima je stiglo 24.000 doza rastvora natrijum klorida i 23.400 doza BioNTech/Pfizer cjepiva. U drugoj isporuci večeras će stići 26.400 doza AstraZeneca cjepiva koja su također naručena preko COVAX mehanizma.

U delegaciji, prilikom primopredaju cjepiva na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, su danas osim ministrice Gudeljević nazočili i Johann Sattler, veleposlanik EU u BiH, Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH, Rownak Khan, šefica predstavništva UNICEF-a u BiH, Fabio Scano, šef Ureda SZO za BiH i Matthew Field, veleposlanik Velike Britanije u BiH.

Na ceremoniji preuzimanja cjepiva ministrica Gudeljević se obratila stanovnicima BiH riječima: „Svjesna činjenice da zdravstveni djelatnici širom BiH rade već na izmaku snaga, da su mnoge profesije izložene najvećem riziku od zaraze, želim s vama podijeliti nadu da će davno plaćena cjepiva stići u najkraćem roku do krajnjih korisnika i da će se epidemiološka slika početi popravljati. Svima želim snagu, strpljenje i da ostanete zdravi!“

Treba naglasiti da je Bosna i Hercegovina u odnosu na zemlje iz okružja, a koje su izvan EU, prva dobila doze cjepiva preko COVAX mehanizma.

Podsjećamo da je Minstarstvo civilnih poslova sukladno iskazanim potrebama entiteta i Brčko distrikta, još u rujnu prošle godine naručilo 1.232.000 doza cjepiva, a kroz aktivnosti COVAX mehanizma. Iskazana je i potreba entiteta za 892.000 doza u okviru EU mehanizma nabave. Sve neophodne aktivnosti za nabavu cjepiva je Ministarstvo obavilo blagovremeno i bez ikakvih nedostataka prema COVAX mehanizmu čemu svjedoče i pristigle doze cjepiva. Produženi rok čekanja na prve doze nije ovisio o ministarstvu civilnih polova nego raspoloživim količinama za države izvan EU.

Podsjećamo, da od samog početka pandemije, Ministarstvo civilnih poslova aktivno i s punom odgovornošću prema stanovnicima BiH sudjelovalo u borbi protiv COVID 19. Na sjednici održanoj 29.12.2020.godine na inicijativu Ministarstva civilnih poslova, Vijeće ministara BiH je usvojilo i veoma važnu odluku o odobravanju sredstava u iznosu od dva milijuna konvertibilnih maraka za plaćanje zavisnih troškova nabave cjepiva.

Na istoj sjednici, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je usvojilo Informaciju Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine o potrebi hitne potpore Europske komisije za osiguravanje dodatnih i jačanje postojećih kapaciteta hladnih lanaca i materijala za cjepiva u Bosni i Hercegovini, pripremljenu sukladno zahtjevima nadležnih institucija u području zdravstva entiteta i Brčko distrikta BiH.

Na kraju, ministarstvo civilnih poslova apelira na stanovnike i djelatnike svih profesija na strpljenje, disciplinirano ponašanje i poštivanje mjera kako bismo u što kraćem periodu ublažili širenje virusa i štetne posljedice pandemije.


Izvorni članak: Ministarstvo civilnih poslova je danas u ime BiH preuzelo prve doze cjepiva preko COVAX mehanizma