Zagreb: Građani obilježavaju godišnjicu razornog potresa

Jutros u 6,24 sati položene su prve svijeće na mjestu razrušene zgrade na križanju Petrinjske i Đorđićeve ulice, nedaleko od mjesta gdje nastradala 15-godišnja djevojčica Anamarija, jedina žrtva zagrebačkog potresa, koja je poslije preminula u bolnici.

U Hrvatskom glazbenom zavodu, čija je zgrada također nastradala u potresu, održan je koncert pod naslovom “Glazba glasnija od potresa”, tačno u 6,24 sati ujutro. Ispred bolnice u Petrovoj ulici okupile su se majke s djecom koje su prije točno godinu dana morale s novorođenčadi napustiti prostor bolnice i potražiti utočište od podrhtavanja, koja su se naknadno ponavljala, u dvorištu bolnice.

Prije tačno godinu dana, 22. ožujka 2020., u 6,24 sati, potres magnitude 5,5 prema Richteru s epicentrom smještenim u Markuševcu, sedam kilometara sjeveroistočno od centra grada Zagreba, odnio je život 15-godišnje djevojčice Anamarije te značajno porušio dio stare, povijesne gradske jezgre.

Materijalne štete nastale u Zagrebu još nisu tačno procijenjene, mnogi građani ostali su bez svojih stanova i smješteni su u zamjenske, a obnova grada teče usporeno.

Nakon potresa u Zagrebu, 29. decembra 2020. razoran potres pogodio je i Sisačko-moslavačku županiju.


Izvorni članak: Zagreb: Građani obilježavaju godišnjicu razornog potresa