U Brčkom počinje obuka za samozapošljavanje u privredi

BRČKO – Za sutra je planiran početak obuka za lica koja su se prijavila na Program samozapošljavanja u poljoprivredi za 2020. godinu.

sastanak

FOTO: Pixabay

Direktor Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta Tamara Duvnjak Mitrović rekla je da obuke, koje će trajati do 1. aprila, Zavod organizuje u saradnji sa vladinim Odjeljenjem za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i da se odnose na izradu biznis planova.

Javni poziv zatvoren je 14. januara. Vlada je za ove namjene iz budžeta distrikta obezbijedila 500.000 KM. Biće podržana sva lica koja budu imala dobar biznis plan, a prednost imaju aplikanti do 30 godina starosti. Jedan aplikant može da dobije najviše 20.000 KM“, istakla je Mitrovićeva.

Ona je napomenula da su termini obuka objavljeni na internet stranici Zavoda i da će obuke držati sertifikovani predavači.

Po završetku obuka aplikanti će morati predati svoje biznis planove, koje će razmotriti komisija koju je imenovao šef Odjeljenja i Zavodu dostaviti listu izabranih kandidata“, pojasnila je Mitrovićeva.

Ona je navela da od utorka, 16. marta, teče javni poziv za sufinansiranje zapošljavanja i samozapošljavanja Roma, te da je novac za taj program u iznosu od 36.000 KM obezbijedilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Javni poziv teče do kraja godine ili do utroška sredstava. Iznos koji poslodavac može da dobije po jednom zaposlenom Romu na godinu dana je 6.000 KM, a ukoliko je riječ o dvogodišnjoj ugovornoj obavezi za niskokvalifikovane i Rome sa srednjom stručnom spremom onda je riječ o sumi od 12.000 KM“, napomenula je Mitrovićeva.

Ona je istakla da, ukoliko poslodavac zapošljava visokoobrazovane Rome prema jednogodišnjem ugovoru može dobiti 8.000 KM, za dvogodišnji ugovor dobija iznos od 16.000 KM, dok se za samozapošljavanje Roma može dodijeliti najviše 5.000 KM.

Prema ovom programu u 2019. godini zaposleno je 14 lica iz reda romske populacije. Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje nalazi se ukupno 15.500 nezaposlenih lica, od kojih su 350 Romi. Aktivno traži posao 7.000 lica, a njih 20 je romske populacije.    Srna

Чланак U Brčkom počinje obuka za samozapošljavanje u privredi се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


Izvorni članak: U Brčkom počinje obuka za samozapošljavanje u privredi