Novi Žitopromet: Pšenica u junu u mlinovima

BIJELJINA – Preduzeće “Novi Žitopromet” uveliko modernizuje pogone za preradu žitarica, a prvi vagoni pšenice trebalo bi već u junu da se nađu u mlinovima semberskog giganta, zahvaljujući kojem će mnogi ratari u ovom kraju produžiti brazdu pod hljebnim žitom.

Žitopromet

FOTO: Glas Srpske

Ova firma, koja je ranije nosila naziv “Žitopromet”, a čiji je stoprocentni vlasnik fočanska kompanija “Pavgord”, digla se iz pepela i uz veliki trud i zalaganje vlasnika i radnika upalila je mašine početkom marta.

Šef proizvodnje u “Novom Žitoprometu” Dušan Tomić istakao je za “Glas Srpske” da je poenta cijele priče što je stečaj u nekadašnjem preduzeću pokrenut na vrijeme, jer da je došlo do rasparčavanja imovine, naglašava, i “Žitopromet” bi otišao u staro željezo.

Srećni smo i zahvalni novom vlasniku, koji svakodnevno ulaže ogroman novac kako bi zanovio mašine, modernizovao proizvodnju i obezbijedio što bolje i kvalitetnije uslove za rad“,  rekao je Tomić.

Istakao je da će preradu pšenice početi već u junu, a ukoliko i prije završe sve radove u preduzeću, mlinove bi mogli pokrenuti i mjesec dana ranije.

Tomić podsjeća da je kapacitet firme i ranije bio 250.000 tona pšenice ili 2.500 vagona, te da se nada da će već u ovoj godini uspjeti da prime i prerade toliko.

Mnogi poljoprivrednici su u Semberiji prestali sijati pšenicu kada su nastali problemi u “Žitoprometu” i samo čekaju da ponovo krenemo punom parom kako bi se i oni vratili proizvodnji hljebnog žita. Oni koji su nastavili da siju pšenicu najavljuju da će produžiti brazdu, jer “Novi Žitopromet” je garant opstanka i nas i naše djece u Semberiji“, poručio je Tomić, podsjetivši da su posljednji prijem žita imali 2018. godine, kada je u silose preduzeća stiglo 120.000 tona pšenice.

Kompanija “Pavgord” je 18. januara ove godine kupila nepokretnu imovinu “Žitoprometa” po cijeni od 3,1 milion maraka i tako postala stoprocentni vlasnik preduzeća. Ova fočanska kompanija kupila je ranije i pokretnu imovinu mlinsko-prerađivačkog giganta, te uplatila 600.000 maraka za doprinose radnicima kako bi im bio povezan radni staž.

Problemi u “Žitoprometu” javili su se 2018. godine. Silosi su tada bili puni pšenice, ali su pogoni stajali i skupljali prašinu jer ratarima nije bio plaćen rod.

Zbog neisplaćenih plata i doprinosa radnici su tada stupili u štrajk. Do otvaranja stečaja u decembru 2019. godine “Žitopromet” je zapošljavao 113 radnika.

Dušan Tomić je rekao da je u “Novi Žitopromet” sa biroa vraćeno dvadesetak nekadašnjih radnika “Žitoprometa”.

Plan investitora je da u narednom periodu zaposli još radnika, a prednost će svakako imati naše kolege sa biroa“, kazao je Tomić.

Чланак Novi Žitopromet: Pšenica u junu u mlinovima се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


Izvorni članak: Novi Žitopromet: Pšenica u junu u mlinovima