Nedim Sladić: U BiH stiže vlažan zrak s Mediterana, spremite se i za snijeg

Sa istoka Mediterana našim područjima približava se polje niskog vazdušnog pritiska čiji centar će se smjestiti nad Jonskim morem. U takvim okolnostima u našu zemlju će pristizati vlažan i nestabilan zrak koji će naročito osjetan biti u istočnim, centralnim i sjeveroistočnim područjima Bosne u kojima se prognoziraju padavine, kaže za portal Avaza meteorolog Nedim Sladić.

– Od subote poslijepodne prema kraju dana očekuje se kiša na nadmorskim visinama do 400 metara, a iznad snijeg. U većem dijelu Bosne snijeg će padati u večernjim satima. Kao i na području Krajine. U nedjelju se u većem dijelu Bosne prognozira snijeg, a Hercegovini se očekuje kiša, ali ne obilnije padavine – navodi Sladić.

Dodaje da će puhati umjeren do jak sjeverni i sjevernoistočni vjetar dok će temperature biti niže nego što je uobičajeno za mart.

– Takva situacija sa nižim temperaturama će biti do 25. marta. Tek nakon toga će vremenski uvjeti biti primjereniji proljeću. Od ponedjeljka će kiša prestati, a od utorka se očekuje prestanak padavina u cijeloj zemlji – naveo je Sladić.

Napominje da se naredne sedmice više sunčanih intervala može ožekivati samo na području Hercegovine, ali će puhati jaka bura,piše Avaz


Izvorni članak: Nedim Sladić: U BiH stiže vlažan zrak s Mediterana, spremite se i za snijeg