Zatvoreni samo ugostitelji: U KS će raditi javni prijevoz, frizerski saloni, trgovine

Upravo zbog toga što je rad zabranjen samo onim poslovnim subjektima koji se bave posluživanjem hrane i piće, novo pooštravanje mjera ne znači lockdown.

Kretanje je od sutra zabranjeno od 21 sat do pet ujutru, a u tom periodu neće raditi većina trgovina (osim nekoliko onih koje rade cijelu noć). U periodu kada je kretanje dozvoljeno, omogućen je i rad zanatlijama i trgovinama poput frizerskih i kozmetičkih salona, stomatoloških i drugih ordinacija, benzinskih pumpi, prodavnica, taxi službi i svega ostalog.

Javni prijevoz će normalno saobraćati, hoteli će, najvjerovatnije, imati priliku da poslužuju samo svoje goste, a skijališta će, s obzirom na to da njihova djelatnost nije zabranjena, raditi kao i ranije.

Iako je premijer Edin Forto samo nekoliko sati prije donošenja ove odluke kazao da neujednačene mjere u entitetu neće donijeti učinak, odlučio se na snažnije restrikcije, vjerovatno pod jakim utjecajem zdravstvenog sektora koji, usljed loše epidemiološke situacije, puca.

Kako bi izbalansirali između privrede i zdravstva, Vlada KS je zatvorila samo ugostiteljske objekte za koje vjeruju da su najveća žarišta zaraze. Na taj način će, s jedne strane, zadovoljiti zahtjeve epidemiologa, a s druge strane napraviti manju štetu u privredi i lakše pomoći onima koji su oštećeni.

Vlada KS planira odmah po usvajanju Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS, a koji će se naći pred Skupštinom KS naredne sedmice, spremiti paket pomoći za poslovne subjekte kojima je zabranjen rad.

Ovaj Prijedlog bi trebalo da bude objavljen sutra kada će biti poznato šta će pomoć za ugostitelje tačno značiti, a odnosit će se na finansiranje cijele i dijela prosječne neto plaće na nivou FBiH.

Od naredbe zabrane kretanja su izuzeti svi uposlenici koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti na rješavanju epidemije koronavirusa, uposlenici kojima se proces rada odvija u smjenama, međugradski i međunarodni prijevoz putnika, taxi služba, kao i vozači teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transportu.

Svi oni će morati da pribave dozvolu za kretanje od svojih poslodavaca, prenosi “Klix“.


Izvorni članak: Zatvoreni samo ugostitelji: U KS će raditi javni prijevoz, frizerski saloni, trgovine