Predsjednik i članovi Komisije za vozačke ispite imaju svoje auto-škole

ZVORNIK – Predsjednik Komisije za polaganje vozačkih ispita Željko Krsmanović ima svoju auto školu „Singal“ čije polaznike on kontroliše kad dođu da polažu ispit. Ova Komisija sa sjedištem u Zvorniku je postala porodični biznis jer i drugi članovi Komisije na djecu otvaraju auto-škole.

FOTO: Pixabay

Auto-škole iz Zvornika, Bratunca i Milića se žale da je ovo sukob interesa, te da su njihovi kandidati u podređenom položaju, a Krsmanovićevi favorizovani.

Pored Krsmanovića, koji je kako kažu školu registrovao na ime svoje supruge, u sukobu interesa su i pojedini članovi komisije za ispitivanje praktičnog dijela ispita jer su njihova djeca vlasnici auto škola.

Nezadovoljni instruktori su pisali i narodnom poslaniku Igoru Crnatku, koji je od resornog ministarstva saznao kako oni nisu upućeni u ovaj slučaj. Ipak, obećavaju kako će sve provjeriti.

Naglašavamo da ćemo ispitati postojanje veze između pojedinih auto škola i članova Ispitnih komisija, te ukoliko se utvrdi da isti zaista posluju na način kako je ministarstvo će preduzeti sve neophodne mjere u cilju sprečavanja i sankcionisanja predmetnog“, navodi se u odgovoru na poslaničko pitanje.

Iako nisu upućeni, tvrde kako svi imenovani članovi Ispitnih komisija ispunjavaju predviđene zakonske uslove.

Crnadak je naveo kako je riječ o očitom kršenju zakona, favorizovanju kandidata i pribavljanju koristi za članove svoje porodice.

Da ne pominjemo koliko je upitan kvalitet tako obučenih kandidata koji izlaze pred takve komisije, obavezno polažu po prvom izlasku i time postaju ravnopravni sudionici u saobraćaju“, ocijenio je on.

Krsmanović u razgovoru za CAPITAL ne spori kako njegova supruga ima auto školu, ali tvrdi kako to sa njim nema nikakve veze.

Moj posao je da vršim kontrolu rada članova komisije i pratim koliko je komisija realna prilikom ocjenjivanja kandidata, da li je neko oštećen i slično. Isto imam dva ispitivača iz propisa i pratim njihov rad“, kaže on.

Prema njegovim riječima, on ne zna razlog zbog čega se pojedini bune kada on „sve radi po zakonu“.

Postojali su ranije neki ljudi u komisiji koji su muljali ali oni više ne rade i to im smeta“, poručuje Krsmanović.

On priznaje i da je sin jednog člana komisije u postupku registracije auto-škole.

Da li je to sukob interesa, to nije moje da utvrđujem“, zaključio je Krsmanović.

Inače, kako nam je sagovornik CAPITAL-a dobro upućen u oblast polaganja vozačkih ispita, Krsmanović po zakonu nema prepreku da bude predsjednik komisije, ali prostora za uticaj postoji.

Bez obzira da li predsjednik komisije utiče na rad članova, kod njih će uvijek postojati tihi pritisak da drugačije gledaju na kandidate koji se obučavaju u autoškoli njegove žene. Jednostavno, on im je stalno iznad glave i mislim da zato nikako ne bi smio vršiti tu funkciju“, kazao je on.

Inače, auto-škola „Signal“ registrovana je na Dušicu Krsmanović, ali je u registrima kao kontakt telefon ostavljen broj od Željke.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Чланак Predsjednik i članovi Komisije za vozačke ispite imaju svoje auto-škole се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


Izvorni članak: Predsjednik i članovi Komisije za vozačke ispite imaju svoje auto-škole