Novalić: Potpisan je ugovor za nabavku vakcina, očekujemo da Rusi potpišu

– Svjedoci smo da se epidemiološka situacija usložnjava, u ovom trenutku u fokusu je nabavka vakcina. Vakcine su geopolitičko pitanje i time se bave države, predsjednici država. Moram spomenuti da smo mi prisustvovali sastanku u Predsjedništvu BiH 25. februara, gdje je bio prisutan i predsjedavajući Vijeća ministara BiH. Tada nam je rečeno da se ne zna kada će dostava vakcina preko COVAX mehanizma i da se počnemo sami snalaziti – govori Novalić i dodaje:

– RS je ranije počela raditi na nabavkama vakcina ali to je u skladu s njihovim ponašanjem. Sve što država radi, oni rade paralelno. Prebacuju nam da je RS ranije reagirao, mi da smo glumili državu, nabavili bismo vakcine još u decembru. Od 25.2. kantoni su pozvani da pokušaju nabaviti vakcine. U roku od 20 dana nakon sastanka Vlada FBIH je preko Zavoda za javno zdravstvo FBiH otpočela i danas očekujemo potpis s ruske strane nabavku vakcina Sputnik V od 500.000 doza, koje koštaju 14,31 eura po dozi. Ruski carinici će direktno doletjeti s vakcinama na Međunarodni aerodrom Sarajevo. Prva isporuka se očekuje naredne sedmice. prenosi “Faktor“.

Osvrnuo se na zahtjeve zastupnika za uvođenje lockdowna.

– Lockdown koji je uveden prošle godine je ostavio dramatično negativne posljedice na ekonomiju ali je smanjila oboljele od koronavirusa. Prema statistikama, u vrijeme zatvaranja je povećan broj nasilja a i zatvaranje, odnosno lockdown, podrazumijeva zabranu kretanja što je u suprotnosti sa Ustavom BiH – rekao je Novalić.

Dodaje kako lockdown nije rješenje, jer nije ista incidenca oboljelih u svim kantonima.


Izvorni članak: Novalić: Potpisan je ugovor za nabavku vakcina, očekujemo da Rusi potpišu