Hrvatski željezničari idu u štrajk

ZAGREB – Tri reprezentativna sindikata radnika zaposlenih u Hrvatskoj željezničkoj infrastrukturi najavili su štrajk, koji će se održati 25. marta u 12 sati, jer sa poslodavcem ne mogu da se dogovore o sklapanju novog kolektivnog ugovora.

pruga

FOTO: Pixabaypruga


Predsjednik Sindikata zaposlenih u saobraćanju vozova Hrvatske Mario Grbešić izjavio je za Hinu da će u štrajku učestvovati tri reprezentativna sindikata koji su trenutno u kolektivnom radnom sporu sa čelnicima HŽ Infrastrukture, a to su Sindikat prometnika vozova, Sindikat infrastrukture HŽ i Sindikat željezničara Hrvatske.

Pregovarački odbor sindikata je na  sastanku obavestio poslodavca da prekida kolektivne pregovore i najavio industrijsku akciju – štrajk za 25. mart 2021. s početkom u 12 sati“, rekao je Grbešić.

Kako je objasnio, štrajk na željeznici će biti sproveden na uobičajeni način – obustavom svih aktivnosti shodno arbitražnoj odluci i onome što zakon nalaže. Sadašnji kolektivni ugovor u HŽ Infrastrukturi istekao je 28. februara, a trenutno je u produženoj primjeni.

Sindikati su u razgovorima s poslodavcem izrazili spremnost da se o cijeni rada pregovara u posljednjem kvartalu 2021, s obzirom na ekonomske okolnosti vezane za pandemiju korona virusa i zamljotrese.

Bez obzira na najavljenu spremnost sindikata, poslodavac čvrsto istrajava u namjeri da radnicima HŽ Infrastrukture i dalje nudi samo mrvice“, tvrde sindikati u saopštenju.

Kažu da su svoje zahtjeve sveli isključivo na ugradnju neoporezivih dodataka u kolektivni ugovor, ali poslodavac nudi rast od 1.400 kuna (185 evra) godišnje isključivo kroz jednokratne dodatke na platu, kao što su regresi i uskrsnice.

Ako podjelimo taj iznos na 12 meseci dolazimo do sramotnih i omalovažavajućih 116,66 kuna (15,4 evra) mjesečno, odnosno rast od 1,67 posto, i to nakon 14 godina tokom kojih su radnici HŽ Infrastrukture bili bez ikakvog rasta plata“, navode sindikalci.

Smatraju da je ponuda poslodavca daleko od onoga što je potrebno za postizanje kompromisa, sklapanje novog kolektivnog ugovora i očuvanja socijalnog mira u HŽ Infrastrukturi.   Tanjug

Чланак Hrvatski željezničari idu u štrajk се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


Izvorni članak: Hrvatski željezničari idu u štrajk