Ovo su brzorastuće kompanije sa općine Lukavac i TK

Brzorastuće kompanije su one čije poslovanje generira značajne pozitivne novčane tokove ili zaradu, koji se povećavaju znatno bržim stopama od ukupne ekonomije.

Te kompanije iz godine u godinu postižu izvanredne rezultate na svim poljima svog poslovanja. Neke od osnovnih karakteristika brzorastućih kompanija je da posjeduju kvalitetan tim i snažnu organizacijsku kulturu među svojim zaposlenicima, kvalitetne i pouzdane informacijske i komunikacijske alate i zaštićeno intelektualno vlasništvo.
Ovakve karakteristike brzorastuće kompanije stavljaju se u red favorita među onima koje će se naći na oku velikim preduzećima i investitorima koji traže upravo takve s kojima će ostvariti kvalitetno partnerstvo bilo da je riječ o dobavljanju roba ili uslugama.

Prema posljednjim dostupnim podacima bonitetne agencije LRC-a, Bosni i Hercegovini 2019. godine je poslovalo 1.268 brzorastućih kompanija sa 69.673 radnika koje su imale prihod od 10,5 milijardi KM i dobit od čak 983,7 miliona KM, uz izvoz koji je iznosio 1,5 milijardi KM.

U Tuzlanskom kantonu posluje 206 brzorastućih kompanija kod kojih je donja granica godišnjih prihoda milion KM. Ove kompanije su zajedno u 2019. godini osvarile prihod od 2,8 milijardi KM, a zapošljavale su 19.415 radnika. Dobit ovih kompanija je iznosila 241 milion KM, a izvoz 392 miliona KM.

U Lukavcu bilježimo 25 brzorastućih kompanija sa 1.691 zaposlenih. Ove kompanije su ostvarile izvoz od 75,7 miliona KM, prihod od 271,2 miliona KM i dobit od 29,8 miliona KM. Najbrže rastuća kompanija u Lukavcu je firma Quadro Plus koja je rasla po stopi od 579 posto po CAGR-u. Quadro Plus se bavi ugostiteljstvom, trgovinom i uslugama, preciznije rečeno, radnici Quadro Plus prave hranu za radnike Fabrike cementa Lukavac, rudnika Vijenac, Natron Hayat Maglaj, a pored ugostiteljstva firma Quadro Plus se bavi i uslugama čišćenja. U ovoj firmi platu prima 80 zaposlenih.

Druga na listi je firma 4K&ROYAL d.o.o. Lukavac, slijedi firma MEYER Structura d.o.o., IMAN transporti d.o.o. i PC ONER d.o.o. Lukavac.

U Tuzli je 2019. godine poslovalo 76 brzorastućih kompanija sa 11.091 zaposlenih. Zajedno su ostvarile izvoz od 53,2 miliona KM, prihod od 1,68 milijardi miliona KM i dobit od 129,5 miliona KM. Prva na listi od top pet brzorastućih kompanija sa sjedištem u Tuzli je GN company d.o.o. koja je po CAGR-u (složena godišnja stopa rasta) rasla 929 posto. Široj javnosti je postala poznata krajem 2019. godine nakon što je objavljeno da je dobavljač polovnih trolejbusa za sarajevski GRAS. Osim ovog posla, GN Company se bavi i dobavljanjem rezervnih dijelova za GRAS, a njen vlasnik Nermin Karasuljić je vlasnik još jedne firme iz Tuzle, N&G Plus.

U Živinicama je poslovalo 43 brzorastuće kompanije sa 2.223 zaposlenih. Živiničke brzorastuće kompanije su u predpandemijskoj godini ostvarile izvoz od 87,2 miliona KM, prihod od 382 miliona KM i dobit od 25,7 miliona KM. Najbrže rastuća živinička kompanija je AFT Bosnia koja je rasla po stopi od 3.764 posto po CAGR-u. Riječ je o kompaniji koja je dio njemačke grupacije Automotive GmbH. Ova ugledna kompanija u najvećem dijelu proizvodi funkcionalne komponente i cijevne sisteme za protok i kontrolu tečnosti.

Općina Gračanica se može pohvaliti sa 37 brzorastućih kompanija u kojima radi 2.906 radnika. Te kompanije su ostvarile izvoz u iznosu od 103,4 miliona KM, prihod od 337,8 miliona KM i dobit od 37,7 miliona KM. U Gračanici je sa rastom po CAGR-u od 318 posto najuspješnija kompanija HS Baukop koja se bavi građevinarstvom.

I u Srebreniku posluje 25 brzorastućih kompanija u kojima je 2019. godine bilo zaposleno 1.504 radnika. One su ostvarile izvoz od 72,3 miliona KM, prihod od 188,1 milion KM i dobit od 18 miliona KM. Najbrže rastuća kompanija u Srebreniku je IQ Glass koja je rasla po stopi od 112 posto po CAGR-u. Ovo preduzeće je registrovano za proizvodnju i trgovinu.

Kada se sve brzorastuće kompanije u ovih pet općina razvrstaju po djelatnosti vidjet ćemo da ih najviše dolazi iz oblasti cestovnog prevoza roba (22). Iza ove najzastupljenije djelatnosti dolazi trgovina na malo metalnom robom, bojama i staklom u specijaliziranim prodavnicama (12), potom nespecijalizirana trgovina na veliko i proizvodnja ostalog namještaja (po 9) i apoteke (7).


Izvorni članak: Ovo su brzorastuće kompanije sa općine Lukavac i TK