Faruk Hadžić: Potrebni su novi “korona-zakoni”, novac nam je trebao jučer

Ekonomski analitičar i profesor na Sarajevo School of Science and Technology (SSST) Faruk Hadžić upozorio je vlasti kako je potrebno donijeti nove “korona zakone” koji će odmah pomoći u privredi jer smo već blizu novog lockdowna.


“Prije tačno godinu apelovao sam na vlast da se odmah, do kraja marta, pomogne privredi i održavanju privrednog sistema, ako je potrebno i kroz podizanje kredita. Puno jeftinije je pomoći, nego pustiti da propadnu radna mjesta. Svi smo svjedoci šta se desilo. Mjere vlasti su bile u potpunosti zakašnjele i nedovoljne”, napisao je na Facebooku.

Konstatuje da smo sada opet u vrlo sličnoj situaciji što se tiče ponovnog zatvaranja. No, kaže kako je razlika što sada imamo oko 15.000 manje radnih mjesta, manje 800 miliona KM naplaćenih poreza, pad industrijske proizvodnje, pad prometa, pad potrošnje, iscrpljene zalihe preduzeća, koje su ustvari i većinski iz svojih internih rezervi pomogli sami sebi da prežive.

“U slučaju novog zatvaranja, zaduživanje na domaćem tržištu je ograničeno i niži nivoi vlasti neće biti u prilici dovoljno pomoći privredi i radnicima. Potrebno je donijeti nove “Korona zakone / uredbe”, koji će odmah pomoći privredi. Lično smatram da je potrebno pokrenuti nove razgovore sa MMF-om, ali pod uslovom da se taj novac iskoristi za reforme i pomoć privredi i privrednom sistemu, a ne da se od njega kupuju neki tepisi i automobili, ili finansira preglomazni javni sektor”, poručio je.

Naglašava da nam je “novac trebao već jučer”.

“Ovo je teško i vanredno stanje, gdje naši sugrađani svakodnevno umiru. Tako se trebamo i ponašati, u skladu sa vanrednim stanjem. Ostavite etno – nacionalna pitanja sada u stranu, ujedinite se i pomozite ljudima. Kada prođe ovo stanje, svađajte se do mile volje. Ali pomozite sada”, izjavio je Hadžić.

The post Faruk Hadžić: Potrebni su novi “korona-zakoni”, novac nam je trebao jučer appeared first on usn.co.ba.


Izvorni članak: Faruk Hadžić: Potrebni su novi “korona-zakoni”, novac nam je trebao jučer