Mostar: Udruženje ‘Jer nas se tiče’ sugrađane upoznalo sa problemima na deponiji Uborak

Uduženje građana Jer nas se tiče organizovalo je panel raspravu na temu rješavanja problema deponije Uborak, koji godinama muči građane Mostara. U Centru za kulturu okupili su se zainteresirani građani, koji su imali priliku aktiviste koji predvode udruženje, upitati sve što ih interesuje ili što im nije jasno, a vezano je za problem pomenute deponije, javlja Anadolu Agency (AA).

Aktivisti u naveli da više od godinu aktivno rade na podizanju svijesti građana o mostarskoj deponiji, koja od decembra 2019. godine nema okolinsku dozvolu neophodnu za rad.

“Cilj je bio da upoznamo stanovnike Mostara sa svim problemima sa kojima smo suočeni, kao i da ponudimo odgovore na njihove nejasnoće koje se odnose na Uborak“, rekao je prije diskusije predsjednik udruženja Omer Hujdur.

Podsjetio je i na nedavni primjer iz Neuma i pokušaj odlaganja otpada.

“Danas želimo skrenuti pažnju i na to. U Neumu je policija reagovala onako kako bi reagovala svaka prava policija, dok mi ovdje od strane tih struktura trpimo torture“, navodi dalje Hujdur.

Upravo je Hujdur jedan od onih koji se do kraja ovog mjeseca pred sudom treba izjasniti o krivnji, nakon kaznenih prijava koje su aktivisti dobijali zbog blokade deponije.

“Plaćamo kazne i stalno smo na sudovima zbog svih nelogičnosti ovog sistema. Redovno dobijamo kazne u iznosu od 500 konvertibilnih maraka. Sada o svemu treba odlučiti sud“, rekao je na kraju.

Aktivisti Udruženja Jer nas se tiče nedavno su proveli akciju “Branje smeća“, a kasnije su zasadili i veliki broj sadnica bora u naselju Livač pored deponije. Uskoro će se sastati i sa novim gradonačelnikom Mostara Marijom Kordićem i ukazati mu na probleme s kojima se susreću zbog deponije.

Otkako je započela borba građana u ovom dijelu Mostara, deponija je u više navrata bila blokirana na duži period. To je stvaralo velike probleme na ulicama ne samo u Mostaru nego i u drugim gradovima i općinama odakle se otpad dovozi na deponiju Uborak. Građani su u nekoliko slučajeva dobijali obećanja od vlasti da će se upravljanje deponijom regulisati u skladu sa ekološkim propisima, međutim na tom planu ništa nije urađeno. Prema riječima građana deponija radi nelegalno, jer Ministarstvo okoliša i turizma bh. entiteta Federacije BiH nije produžilo okolinsku dozvolu za deponiju Uborak.


Izvorni članak: Mostar: Udruženje ‘Jer nas se tiče’ sugrađane upoznalo sa problemima na deponiji Uborak