NOVI SKANDAL SA ASTRAZENECOM! Osam evropskih zemalja zaustavilo vakcinisanje AstraZeneca vakcinama

Osam evropskih zemalja 0BUSTAVIL0 je upotrebu AstraZeneca vakcina zbog zabrinutosti u vezi s kr*nim ugr**cima.

Italija, Danska, Austrija, Estonija, Latvija, Litvanija i Luksemburg zaustavili su vakcinaciju oksfordskom vakcinom iz serije od milion D0ZA koja je poslata čak u 17 evropskih zemalja, prenosi Tanjug.

Do 0BUSTAVE na dvije sedmice u Danskoj došlo je nakon izvještaja o ozbiljnim slučajevima kr*nih ugr**aka koji su se pojavljivali kod ljudi vakcinisanih ovom vakcinom.

Istovremeno, Belgija najavljuje da za sada neće 0BUSTAVITI primjenu AstraZeneca vakcine i da u toj zemlji nisu poznati slučajevi nekoga s kr*nim ugr***ima nakon vakcinacije.

“Za sada znamo da je ovo vrlo sigurna vakcina. Nemamo argumente koji podržavaju bilo koje drugo gledište”, navodi Dirk Ramaekers, šef belgijske Radne grupe za vakcinaciju.

Evropska agencija za lijekove (EMA) pokrenula je istragu P0V0D0M navoda o mogućoj vezi između vakicne AstraZeneca i zgr****anja kr*vi kod osoba koje su je primile.

Norveške zdravstvene vlasti saopćile su da “IZ 0PREZA” 0BUSTAVLJAJU primjenu AstraZeneca vakcine, slijedeći primjer Danske, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Uvodimo pauzu u Norveškoj u vakcinisanju AstraZenecom”, rekao je visoki dužnosnik u državnom Institutu za javno zdravstvo Geir Bukholm na konferenciji za novinare.

“Čekamo informacije da vidimo postoji li veza između vakcinisanja i slučaja zgr***anja kr*vi.”

“To je načelo 0PREZA”, istakao je Bukholm.

Italijanska agencija za lijekove (AIFA) zaustavila je u cijeloj zemlji UP0TREBU serije vakcine AstraZeneca protiv COVID-19.

AIFA je saopćila da se 0BUSTAVA odnosi na seriju ABV2856, dodajući da bi mogla razmotriti dodatne mjere, ako budu bile potrebne, u koordinaciji s Evropskom agencijom za lijekove (EMA), prenosi Anadolija.

Italijanska agencija naglasila je da trenutno nema dokazane veze između vakcinacije i nuspojava.

The post NOVI SKANDAL SA ASTRAZENECOM! Osam evropskih zemalja zaustavilo vakcinisanje AstraZeneca vakcinama appeared first on usn.co.ba.


Izvorni članak: NOVI SKANDAL SA ASTRAZENECOM! Osam evropskih zemalja zaustavilo vakcinisanje AstraZeneca vakcinama