Najmanji broj radnih sati u Njemačkoj u posljednjih 30 godina

BERLIN – U Njemačkoj je 2020. zbog pandemije korona virusa zabeiljžen najmanji broj radnih sati od ujedinjenja zemlje, saopštila je Savezna agencija za rad.

foto: Nezavisne novine

“Prosječni godišnji radni učinak po zaposlenom je 2020. smanjen za više od 50 sati”, rekao je Enco Veber iz Instituta za istraživanje tržišta rada koji je u okviru Savezne agencije za rad.

Tokom  prošle godine zabilježen je pad broja radnih sati za 4,7 odsto u odnosu na godinu ranije.

Tako je krajem 2020. iznosio 59,64 milijardi radnih sati, što je najmanja zabilježena vrijednost u posljednjih 30 godina.

Prošle godine zbog pandemijskih uslova opao je i ukupan broj zaposlenih i to prvi put u posljednjih 16 godina. Ukupno je u Njemačkoj na kraju 2020. bilo zaposleno 44,8 miliona ljudi, što je 1,1 odsto manje nego 2019. godine.

Pad broja radnih sati najviše se povezuje s mjerama uvođenja skraćenog radnog vremena u proizvodnim djelatnostima tokom strogih mjera zatvaranja na proljeće i od novembra prošle godine.

Prošle godine je skraćenjem radnog vremena bilo pogođeno 2,9 miliona zaposlenih, što je gotovo tri puta više nego 2009. godine, kada je vlada takođe subvencionisala skraćeno radno vrijeme kao mehanizam zaštite preduzetnika od stečaja.

Veliki dio radnih sati u neproizvodnom sektoru je spašen mjerama rada od kuće.

Od januara ove godine je rad od kuće određen odredbom u oklopu mjera borbe protiv pandemije korona virusa. Ova odredba je za sada na snazi do kraja aprila. (Bizlife.rs)

Чланак Najmanji broj radnih sati u Njemačkoj u posljednjih 30 godina се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


Izvorni članak: Najmanji broj radnih sati u Njemačkoj u posljednjih 30 godina