KS / Sindikat uputio zahtjev za potpunu obustavu nastavnog procesa u školama

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja je zbog povećanog broja novozaraženih učenika i nastavnika uputio zahtjev Vladi KS i Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS za potpunu obustavu nastavnog procesa u školama.

U pismu upućenom premijeru KS Edinu Forti i ministrici Naidi Muminović-Hota navodi se kako je veliki broj nastavnika i učenika zaražen koronavirusom ili trenutno borave u samoizolaciji, kao i da se nastavni proces odvija u vrlo teškim uvjetima.

“Sindikat od početka pandemije kao prioritet zagovara zaštitu života i zdravlja radnika i istovremeno ukazuje na pad kvaliteta nastave i ugroženo mentalno zdravlje radnika i učenika. Posebno opterećena i poprilično iscrpljena skupina prosvjetnih radnika su nastavno osoblje u razrednoj nastavi, kao i tehničko i administrativno osoblje, a u zadnjih nekoliko dana nam se obraćaju i direktori šokla koji, zbog povećanog broja oboljelih i onih koji se nalaze u samoizolaciji, više nemaju mogućnost organizovati radni proces”, navodi se u pismu.

U nastavku je navedeno kako je gotovo 35 posto prosvjetnih radnika prebolovalo koronavirus, a više od 40 posto boravilo je u samoizolaciji. Trenutno je oko 20 posto prosvjetnih radnika oboljelih ili su u samoizolaciji, a svakodnevno se bilježi porast oboljelih ili onih koji borave u samoizolaciji.

“Nadali smo se da će nadležni državni i entitestki organi nabaviti testove i vakcine i blagovremeno i sistemski vršiti testiranja radnika, a u 2021. godini smo očekivali da će prosvjetni radnici na dobrovoljnoj osnovi, kao prioritetna djelatnost, biti vakcinisani i dodatno zaštićeni u pandemiji. Nažalost, to se nije desilo”, navodi se.

U zaključku je navedeno kako sindikat očekuje da će nadležni reagovati i zaštititi živote i zdravlje svih prosvjetnih radnika: “Ukoliko to ne uradite, Sindikat će poduzeti niz aktivnosti, a jedna od prvih koja će vjerovatno brzo uslijediti bit će poziv svim članovima čije je zdravlje ugroženo da prekinu s radom i otvore bolovanja. Naši životi i zdravlje su prioritet nad prioritetima”.
Objava KS / Sindikat uputio zahtjev za potpunu obustavu nastavnog procesa u školama pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.
Izvorni članak: KS / Sindikat uputio zahtjev za potpunu obustavu nastavnog procesa u školama