Hrvatska među zemljama EU s najvećim padom zaposlenosti

BRISEL – Zapošljavanje u Evropskoj uniji i evrozoni posustalo je u posljednja tri mjeseca 2020. godine, a Hrvatska je među zemljama s najvećim padom broja zaposlenih, prema najnovijem izvještaju zavoda za statisiku EU, Evrostata, piše portal novac.hr.

izvor: N1

Sezonski prilagođen broj zaposlenih u EU porastao je u četvrtom kvartalu 2020. za 0,4 odsto u odnosu na prethodno tromjesečje kada je uvećan 0,9 odsto, izračunao je Evrostat, izmjenivši blago početnu procjenu za kraj godine. U evrozoni je broj zaposlenih porastao 0,3 odsto u odnosu na period od jula do kraja septembra kada je skočio jedan odsto.

Na godišnjem nivou, broj zaposlenih u EU je pao u posljednja tri mjeseca 2020. za 1,6 odsto, gotovo po istoj stopi kao i u prethodnom tromjesečju, a u evrozoni je potonuo 1,9 odsto, nakon pada od 2,1 odsto u trećem kvartalu.

Evrostat procjenjuje da je u četvrtom tromjesečju 2020, prema sezonski prilagođenim podacima, u EU bilo zaposleno 206 miliona građana, od čega 157,9 miliona u evrozoni.

Pandemija je smanjila broj zaposlenih u EU za 3,5 miliona u odnosu na posljednje tromjesečje 2019, utvrdili su statističari. U evrozoni, njihov je broj smanjen za 3,1 milion.

Najveći pad broja zaposlenih na kvartalnom nivou bilježile su Češka, Hrvatska, Letpnija i Malta, za 0,5 odsto.

Blaži pad od 0,5 odsto imale su Bugarska, Kipar, Grčka i Holandija, dok je zaposlenost stagnirala u Austriji i Nemačkoj.

Među zemljama EU, najveći rast broja zaposlenih na kvartalnom nivou registrovale su Portugalija i Estonija, za 1,9 odsto, a slijedi Španija sa rastom od 1,2 odsto.

Samo su Poljska i Luksemburg u četvrtom lanjskom tromjesečju zabilježile međugodišnji rast, odnosno veći broj zaposlenih nego u pretpandemijskom periodu , i to za 0,8 odnosno 1,7 odsto respektivno, pokazuje izvještaj Evrostata. Sve ostale zemlje su na godišnjem nivou bilježile pad broja zaposlenih, a najveći je bio u Španiji, za 4,2 odsto.

Slijede Estonija i Letonija s međugodišnjim padom broja zaposlenih za četiri odnosno 3,4 odsto respektivno, a prate ih Irska sa padom od 2,7 odsto i Hrvatska sa 2,4 odsto. Agencije

Чланак Hrvatska među zemljama EU s najvećim padom zaposlenosti се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.


Izvorni članak: Hrvatska među zemljama EU s najvećim padom zaposlenosti